Rådman (kommundirektör) Karl Audun Fagerli i Lierne, beklagar att det inte har skett något i frågan. Kupolen står fortfarande vid Kvarnbergsvattnets strand och väntar.
Rådman (kommundirektör) Karl Audun Fagerli i Lierne, beklagar att det inte har skett något i frågan. Kupolen står fortfarande vid Kvarnbergsvattnets strand och väntar.

Havererat rymdprojekt i Frostviken blir norskt?

Rådman (kommundirektör) Karl Audun Fagerli i Lierne, beklagar att det inte har skett något i frågan. Observatoriet har legat i träda alltsedan det togs ned från Brännklumpen 2012.

Publicerad

Rymdobservatoriet var ett projekt som kostade ungefär 3 miljoner kronor för 15 år sedan. Den 4 oktober 2009 invigdes det av dåvarande landshövding Britt Bohlin.

Det var Sveriges första bergstoppsobservatorium. Kupolen köptes från Australien och lyftes med helikopter upp på Brännklumpen. 2012 lyftes den ned med det stora teleskopet och ligger nu vid campingen vid Kvarnbergsvattnets strand i väntan på ett nytt hem. En eldsjäl, Olle Pålsson försvann från projektet på Brännklumpen och Observatoriet lades i malpåse. En avsiktsförklaring om samarbete mellan Forum Frostviken och Lierne om observatoriets framtid tog tvärstopp när det blev personaländringar i Lierne Nasjonalpark och fördröjdes ytterligare när Norge stängde gränsen på grund av covid-19.

Rådman (kommundirektör) Karl Audun Fagerli i Lierne, beklagar att det inte har skett något i frågan.

– Det var i samband med Dark Sky som Observatoriet blev aktuellt. Även om det inte är kolmörkt här så är det en av världens bästa platser för att ta vara på mörkret, säger kommundirektören. Dark Sky är en internationell organisation som värnar om mörkret och arbetar mot ljusföroreningar av konstgjort ljus.

Karl Audun Fagerli berättar att Lierne leder styrgruppen för Vajmaaprojektet 2021, och att det ska hållas ett digitalt möte denna vecka. Då kan det tänkas att frågan om observatoriet kommer upp.

– Hela processen har stannat upp på grund av bemanning och coronan, tillägger han. I region Vajmaa ingår förutom Lierne också kommunerna Röyrvik, Krokom och Strömsund.

Forum Frostviken, som äger observatoriet med teleskop och planetarier, har gjort flera försök för att snabba på ett avgörande om Observatoriet i Gäddede.

– Jag har haft kontakt med Lierne Nasjonalparksenter och om det inte hade varit för coronan så skulle vi haft kontakt om samarbete för länge sedan. Det finns en avsiktsförklaring som skulle avhandlats redan i augusti 2019, säger Per Olof Melin, ordförande i Forum Frostviken.

Gunn Anita Totland har drivit frågan från sitt håll som naturguide i Lierne Nasjonalparksenter

– Styrelsen tyckte inte att det var något för Nasjonalparkssenter att driva. Det har varit en brist i kommunikationen. Vi är många i gränsregionen som skulle ha glädje av observatoriet, men nu vet jag inte vad som händer. Vi har ansökt om att bli certifierade i Dark Sky. Jag ser en jättestor potential, men det gäller att hitta någon som kan drifta observatoriet, säger Gun Anita Toftland.

– Tänk en vinternatt med skoter och titta på stjärnorna! Vi har sex portabla teleskop. Observatoriet har en stor kikare och man kan fjärrstyra teleskopet med en dator och sitta inomhus och styra den. Vi har haft svårt att mobilisera svenskar på vår sida, men det finns möjligheter till samarbete mellan Lierne och Frostviken. Det finns öppningar, säger Per Olof Melin hoppfullt.

I källaren hos Lars-Gunnar Holgersson ligger två planetarier och väntar. Ett uppblåsbart, cirka fem gånger fem meter, och en ställning för användning inomhus. Lars-Gunnar var kassör i Forum Frostviken när observatoriet kom till.

– När Olle Pålsson försvann så plockade vi ner det, men det måste finnas någon som vill hålla på med det, säger Lars-Gunnar.

Olle Pålsson svarade för kunskaper och var motorn i projektet. Han flyttade från Gäddede, och så tog drömmarna om ett rikt turistliv och en attraktion gick om intet. Fyra år tog det att få observatoriet på plats med finansiering från Arvsfonden och regleringsmedel. Efter tre år på Brännklumpen hamnade kupolen med teleskop nere på campingen i Gäddede i stället. Ur drift.

Hoppet om att Observatoriet ska leva vidare är inte ute – det gäller att vänta ut coronan och att Norge öppnar gränsen så att verkliga samtal kan komma igång. Kanske blir det Dark Sky som vill bevara ett mörker utan ljusföroreningar som kan hjälpa till i räddningsaktionen.

Powered by Labrador CMS