Parkinsonsjuke Sven-Erik Falkenström har väntat i snart tre veckor på att få ut medicin. Han har inte heller fått träffa neurologen under hela 2020, trots att han ska bli kallad två gånger per år. “Det är en väldigt viktig kontroll”, säger han.
Parkinsonsjuke Sven-Erik Falkenström har väntat i snart tre veckor på att få ut medicin. Han har inte heller fått träffa neurologen under hela 2020, trots att han ska bli kallad två gånger per år. “Det är en väldigt viktig kontroll”, säger han.

Hårt tryck på hälsocentralerna – Sven-Erik har fått vänta i tre veckor på parkinsonmedicin

Region JH rustar för en anstormning av turister under jul- och nyårshelgen. Samtidigt är trycket på hälsocentralerna redan stort.

Publicerad

Parkinsonsjuke Sven-Erik Falkenström i Mjösjö har fått vänta i snart tre veckor på att få ut medicin.

– Det är oroande, säger han.

Sven-Erik Falkenström bor i Mjösjö utanför Rissna, och är patient på hälsocentralen i Bräcke. Han har snart väntat i tre veckor på ett förnyat recept, och någon läkartid finns inte att få förrän efter nyår.

– Jag har alltid blivit bra bemött av hälsocentralen i Bräcke. Personalen där är fantastiskt bra. Så det här är ingen kritik mot dem, men det är oroande att det är så lång kö för att få ut medicin, säger han.

Hur klarar du dig nu?

– Jag har varit sjuk i 16 år och vet att det kan krångla ibland, så jag har för vana att förnya recept i tid. Jag kommer att klara mig tills nu på torsdag, då jag får ut medicin. Men sedan tänker jag på alla turister som kommer nu. Om det blir ett ännu högre tryck på hälsocentralerna så kommer det innebära att länsborna inte får den hjälp och det stöd vi behöver.

Att boka läkartid är inte heller helt lätt. Någon tid i Bräcke fanns inte förrän efter nyår.

– Jag står på en kölista, men jag har inte fått någon tid än, säger han.

Dessutom ska Sven-Erik Falkenström två gånger per år kallas till neurologen på Östersunds sjukhus. Men under 2020 har han inte fått en enda kallelse.

– Jag har inte varit med om det förut. Det är en väldigt viktig kontroll för parkinsonsjuka. Det handlar ju om att kolla hur sjukdomen har utvecklats, och så ser man över medicinerna. Två gånger per år ska jag bli kallad och nu har jag inte fått någon kallelse under hela 2020. Det är precis ett år sedan jag besökte neurologen. Det är oroande, säger Sven-Erik Falkenström.

Runt om i hela landet har sjukhusavdelningar vittnat om ökade köer med inställda canceroperationer och andra allvarliga konsekvenser – till följd av pandemin. Och det ska ses i ljuset av att sjukvården var ansträngd redan innan coronas intåg.

“Redan innan vi gick in i krisen hade vi oacceptabla långa köer i Sverige och det sker en stenhård prioritering där ute på golvet, har Heidi Stensmyren”, ordförande i Läkarförbundet, sagt till SVT.

Region JH hänvisar frågor till Anna Fremner, biträdande primärvårdschef. Hon säger så här om trycket på hälsocentralerna.

– Jag har inte fått rapporter om att det skulle vara jättelånga köer, däremot kan det finnas enskilda köer och enskilda patienter som får vänta på läkartid just nu. Men du ska få den vård du behöver, säger hon.

Vad har hälsocentralerna för kapacitet att ta emot ännu fler patienter nu under helgerna?

– Vi har en normal julplanering varje år. Är det så att någon hälsocentral hamnar under extra stort tryck så får vi titta på hur vi ska hjälpas åt att klara det. En ny aspekt är att vi måste kunna erbjuda provtagning för covid-19 och där kommer vi att öka upp, så att det finns provtagningsmöjligheter i fjällmiljö.

Vad väntar ni för anstormning av turister?

– Det har avbokats en del och det sker fortfarande avbokningar, men det kommer att komma en hel del turister. Det är den signal vi får från destinationerna, som vi har kontinuerliga samtal med.

– Vi hoppas och tror att gästerna kommer att följa de nationella riktlinjer som råder. Skulle det ske något exceptionellt så kommer vi att gå upp i krisberedskap, säger Anna Fremner.

Powered by Labrador CMS