Under festliga former tog Lina Sofia Lundin officiellt emot Härkestipendiet på Härke Konstcentrum 29 juni, då Maria Olsson till vänster i bild överlämnade en blomsterbukett.
Under festliga former tog Lina Sofia Lundin officiellt emot Härkestipendiet på Härke Konstcentrum 29 juni, då Maria Olsson till vänster i bild överlämnade en blomsterbukett.

Lina Sofia Lundin är upptagen med skogsprojekt – har fått konststipendium

FRÖSÖN (JT) Årets Härkestipendiat har under festliga former fått ta emot sitt pris och berätta om sitt konstnärskap. Fokus ligger på textil och organiska tryck.

Publicerad

Varje år delar Härke Konstcentrum ut stipendium som innebär att en konstnär får arbeta i en av deras ateljéer under en period, ställa ut på Ahlbergshallen samt ta emot 30 000 kronor.

I år blev det Lina Sofia Lundin som bor utanför Falun. Med tårta och blommor firades detta under tisdagen på Härke och hon passade på att berätta om sina konstnärliga projekt. Lina är utbildad på bland annat Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och ett led i hennes inriktning mot textil och organisk färgning är att hon skrivit böcker i ämnet.

Nu är hon bland annat aktuell med ett residensprojekt där hon undersöker området runt Rogsån norr om Falun, ett område som präglas av tidigare gruvdrift. Här bygger hon upp ett arkiv genom fältstudier och vandringar i området. Experter, bybor och andra intresserade bjuds in och frågor som står i centrum är vad som ska skyddas och vilka historier det är som berättas. Till sitt förfogande har hon även text- och bildmaterial från studiecirklar som under 40 års tid har studerat området.

-Jag läser på om den här historien och har haft lite guidade turer för att också få lite inspel från andra människor. Det här är också för att skapa någon form av arkiv, tänker jag mig, kring den här platsen och det kanske även blir någon form av publikation i slutändan. Det gör att jag har dialoger med många intressenter som är på platsen, markägare, de som arrenderar fiskerätten och de som bor nära ån. Nästa vecka ska vi ha en inventering. Så jag tänker mig att komplettera det material som den här studiecirkeln samlat inom bygden, men också ge något slags eget bidrag. Kanske något som har med miljön att göra, men även den samiska närvaron i området som vi pratar väldigt lite om och det finns naturligtvis spår av dem, berättar Lina Sofia vidare om detta projekt.

Vad ska du göra under din ateljévistelse på Härke?

-Jag vet faktiskt inte än riktigt vad jag ska göra. Det beror lite grann på vad jag har på gång. Just nu är det skogsprojektet som jag är mycket i. Ska du försöka hitta lite nya växter här? -Jag beger mig säkert ut på någon vandring när jag är här och när man håller på med sådant så ser man vilka växter som finns. Vilka som går att färga med och inte, det är så jag oftast läser naturen. Att jag ser dem i färg, även ytterligare i färg, som man inte ser först.

Finns det någon särskild växt här som du vill upptäcka?

-Det är säkert lite andra växter här, som är vanligare än vad de är hemma. Men jag kommer att vara här i november, så det är inte riktigt den tiden då kanske, svarar Lina Sofia och berättar att hon på sin kommande utställning kommer att visa färgexperiment som kanske kommer att kompletteras med linarbeten.

-Vi får se vad det blir, men det är främst de här tidskrävande experimenten som jag kommer att visa på Ahlbergshallen.

Lina Sofia Lundin berättade om sitt konstnärskap.
Lina Sofia Lundin berättade om sitt konstnärskap.
Powered by Labrador CMS