Lina framför hennes verk Daily dyes.
Lina framför hennes verk Daily dyes.

Möt Lina - Årets Härkestipendiat!

ÖSTERSUND (JT) Härke konstnärsstipendium går till Lina Sofia Lundin från Falun. Hon arbetar i ett område mellan hantverk, konst och pedagogik.

Publicerad
Ett färgexperiment med lin från utställningen <span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Sjølingstad, Haghed, Blanca, Gnesta</span>.
Ett färgexperiment med lin från utställningen Sjølingstad, Haghed, Blanca, Gnesta.

– Jag känner mig otroligt förvånad, glad och tacksam över att juryn blev berörda av mitt arbete. Som konstnär är man ofta sin egen ö. Därför uppskattar jag att dessa konstnärer bjuder in mig, som inte är från bygden, till sin arbetsplats. Det känns väldigt kul och kollegialt, säger Lina.

Stipendiekommitténs Kersti Grönlund förklarar att det var Linas stora tillit i arbetsprocessen som de fastnade för.

Hennes undersökning blir som en slags forskning, historia knyts ihop med nutid. Det väcker mycket tankar hos den som tittar, utan att det blir rätt på näsan. Istället görs det mer subtilt, förklarar Kersti.

Stora tygstycken, mattor och glasrör fyllda med färgade vätskor är exempel på några av Linas verk. Skapandet sker inte med en pensel och burkfärg utan görs helst med hjälp av väder, omgivning och experiment. Det får gärna ta lite tid.

Inledningsvis var det Ahlbergshallen som väckte hennes intresse för stipendiet. Verken tar ofta mycket plats och skulle därför fungera bra i den stora hallen. Utställningen kommer vara en blandning av både gamla och nya textila färgexperiment.

– Ett av mina experiment var inspirerat av Falu gruva. Gruvan har en slamfärg, gulmylla, som gör allt väldigt rött. Där finns också kopparvitriol som bevarar saker väldigt bra. Det hittades faktiskt en människa där, Fet-Mats! Han hade blivit helt impregnerad och såg exakt likadan ut, fyrtio år efter hans död, berättar Lina.

Genom att sänka ner kläder i gruvans slam undersökte hon hur textilierna bröts ned. Kläderna fick ligga ett år i gruvslammet medan Lina följde processen. Till slut blev plaggen en del av hennes utställning.

– Det är fascinerande för mig att undersöka vad som är smuts och vad som är färg, det är så pass nära oss och vi tänker inte på det. Plaggen stelnade och såg ut som fynd från gruvan. Jag valde att inte skölja ur kläderna, för att i framtiden se vad som händer.

En annan viktig del av Linas arbete är att involvera andra människor. I ett av hennes längre projekt, en linodling för att så småningom göra kläder av, har hon tagit hjälp av grannar och bönder. En annan gång gjorde hon kollektiva färgningar med Borlänges invånare. Stora sidendukar färgades med växter, kryddor och matrester.

– Sociala arbeten är fantastiska. Förr sågs man mycket och gjorde saker tillsammans, som i den gemensamma potatisplockningen. Idag gör vi inte mycket på det sättet. Därför är det väldigt spännande att undersöka hur vi ses gemensamt, utan internet.

Lina gick konstlinjen under sin gymnasietid. Efter det har hon studerat hantverk, textilkonst och pedagogik.

– Jag tror att färgprocessen hänger ihop det mänskliga arbetet, det pedagogiska: Att undersöka någonting utan att veta vart det ska bära hän. På samma sätt kan man inte förutspå vilka man kommer träffa och vad som kommer hända.

Den 29 juni är det stipendieutdelning på
Härke Konstcentrum, Frösön. Mot hösten planeras en workshop med Lina innan hennes utställning kommer till Ahlbergshallen sommaren 2022 mellan 21 maj till 5 juni.

Linas projekt i Borlänge mellan 2016 - 2018, tillsammans med Statens Konstråd.
Linas projekt i Borlänge mellan 2016 - 2018, tillsammans med Statens Konstråd.
Powered by Labrador CMS