Johannes Adolfsson
Lokalproducerad mat men inte Kor på rot i regionens upphandling
LÄNET (JT) Möjligheten att använda Härjedalens kommuns modell Kor på rot har nu utretts, men istället föreslås en satsning på det som kan produceras lokalt genom tidig och öppen dialog samt tydliga krav.
Den arbetsgrupp som behandlat frågan rekommenderar inte Härjedelsmodellen främst eftersom den innebär logistiska utmaningar kopplat till brist på infrysningskapacitet. Denna modell innebär att kalvarna upphandlas samtidigt och får växa cirka 13 månader innan de slaktas vilket innebär att en stor mängd kött måste frysas ned under kort tid för att sedan kunna användas under året.
— Själva infrysningen är en kritisk kontrollpunkt i hanteringen av kött. Att frysa in den mängden kött beräknas ta cirka fyra dygn och det finns i dag inga undersökningar på hur detta skulle påverka kvaliteten och det måste vi i så fall undersöka vidare innan en sådan lösning är aktuell, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand.
Dessutom innebär Härjedalsmodellen en kostnadsökning som i så fall måste kompenseras. I stället ska Region JH aktivt verka för ett ökat inslag av lokalt producerade varor genom tidig och öppen dialog samt tydliga krav. Genom att direktupphandla köttet i god tid innan nästa upphandling kan produktionen spridas ut över hela året och behovet av infrysnings- och fryskapacitet minska.
Digitalt 24 timmar
15 kr
Köp nu