Vi behöver uppmärksamma och beskriva den ursprungliga skandinaviska befolkningens historia i Jämtland och Härjedalen.

Olle Larsson bemöter om samerna och fjällböndernas historia

Olle Larsson bemöter nedan en artikel i Jämtlands Tidning 26 september där hans uttalanden i Swebbtv om samernas och fjällböndernas historia kommenterades av arkeologen Jonas Monié Nordin:

I en artikel ifrågasätts jag för "ovanliga uppfattningar" om samernas och fjällböndernas historia. Jag står fast vid dessa fakta och menar att arkeologen Jonas Monié Nordin har helt fel. Dock framförs inget om vad som skulle vara fel i sak i mitt sommartal i Swebbtv. Jag är fritidspolitiker och arbetar ideellt med dessa frågor. 

Arkeologen framhålls med akademiska titel, och har ägnat sitt yrkesliv åt samisk forskning. Ja, till det finns pengar, legitimerat av urfolkspolitiken. Klädsamt vore att upplysa om arkeologens aktiva medverkan i den pågående "Sanningskommissionen för det samiska folket”. 

Sanningskommissionen ska belysa och granska politiken som förts gentemot samer, samt deras historia och oförrätter — endast ur samiskt perspektiv. Vid sanningskommissionens informationsinsamling i Funäsdalen förra vintern var vi några icke samiska ortsbor som mötte upp för dialog och informationsutbyte. Vi blev uppmanade att lämna lokalen - det saknades intresse för annat än det samiska narrativet. Jag anser att modellen med separata etniska "sanningar" riskerar att motverka försoning och samarbete. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS