– Jag var förvånad över att inga representanter från Ruvhten Sijte var på plats samtidigt som oss. De hade haft möte på förmiddagen, säger Tina Segerström en av sex markägare som representerar de närmare 80 markägarna i västra Härjedalen.

Inga förhandlingar om tillfälligt renbetesavtal i västra Härjedalen

HÄRJEDALEN (JT) Förhandlingar har ännu inte inletts mellan Ruvhten Sijte och markägarna i västra Härjedalen angående ett tillfälligt avtal om renbete söder om Tännån, trots att ett halvår har gått sedan medlaren tillsattes. Regeringen har uppdragit åt Severin Blomstrand, tidigare justitieråd i Högsta domstolen, att förhandla mellan parterna. Den sista december går tiden ut för medlarens förordnande.

Publicerad Senast uppdaterad

På onsdagen bjöd Näringsdepartementets sakkunniga, Ruona Burman, in Ruvhten Sijtes sameby i västra Härjedalen och markägarnas representanter till möte med förhandlaren Severin Blomstrand.

Hur har det gått med förhandlingarna?

– Det har inte gått alls. Jag har inte kunnat föra några samtal i sakfrågan med markägarna om hur ett tillfälligt upplåtelseavtal ska se ut. Markägarna har sagt att de inte vill tala om detta utan ett juridiskt biträde. Det var första gången jag talade med deras juridiska biträde igår onsdag. Nu kan de ställa upp i samtal i medlingen om de tillfälliga avtalen, säger Severin Blomstrand och fortsätter. Mötena i Östersund var bra. Alla medverkande var positiva och alla är eniga om att frågan behöver lösas.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS