Mamma Helga och den nyfödda kalven vilar och tar det lugnt. Det är Helgas första kalv i år. Foto: Emeli Nilsson
Mamma Helga och den nyfödda kalven vilar och tar det lugnt. Det är Helgas första kalv i år. Foto: Emeli Nilsson

Myskoxen Helga fick sin första kalv för året

HÄRJEDALEN (JT) Under tisdagen föddes årets andra myskoxkalv på Myskoxcentrum i Härjedalen. Under en av de guidade turerna fick besökarna på Myskoxcentrum se den alldeles nyfödda kalven.

Publicerad Senast uppdaterad

Ida Näslund, guide på Myskoxcentrum berättar om den guidade turen där besökarna fick en första titt på den alldeles nya kalven.

– Det var på en guidning när vi stod och kikade in i hägnet och jag stod och pratade om något helt annat. Då säger en av de som hade kikare och systemkamera med sig: “det är ju en nyfödd där inne”. Det var väldigt häftigt att besökarna fick vara med om det, säger Ida Näslund.

Vanligtvis föds kalvarna lite tidigare på sommaren men Ida Näslund berättar om hur korna går i brunst och kan kalva senare på året.

– Vi har två kor här på centret och vi fick en kalv i maj. Vi har väntat på kon Helga och nu födde hon. Det kan skifta ganska mycket när de går i brunst och när de blir betäckta, säger Ida Näslund.

Det går ännu inte att säga vilket kön den nyfödda kalven har och Ida Näslund berättar att det är viktigt att både mamma och kalv nu får ta det lite lugnt.

– Vi vet ingenting än så länge. Det får gå ett par veckor innan vi kan kolla sådant. Nu är det viktigt att de båda får ta det lugnt och att kalven får i sig rikligt med råmjölk och att den får komma på benen. Senast vi tittade låg Helga och vilade gott med sin kalv, säger Ida Näslund.

Powered by Labrador CMS