Charlie Sjelin, Elsa Lennartzon och Anna Hjalmarsson njöt av friluftsdagen vid Vemdalens jaktskyttebana.
Charlie Sjelin, Elsa Lennartzon och Anna Hjalmarsson njöt av friluftsdagen vid Vemdalens jaktskyttebana.

Vemdalens skola, en skola i rörelse

VEMDALEN (JT) En fredag tidigt på höstterminen har elever och lärare på Vemdalens skola friluftsdag. Då promenerar barnen de tre kilometerna till Vemdalens jaktskyttebana. En tradition sedan många år.

Publicerad

Regelbundna friluftsdagar på schemat

– Det är roligt att gå och vara utomhus hela dagen, säger Elsa Lennartzon som går i fyran.

Sedan något år har man haft ett rörelseprojekt på skolan.

– Det har nu övergått i vår profilering av skolan, berättar Anna Halvarsson som jobbar som lärare i engelska och idrott.

Skolans alla barn samlas på skolgården i god tid innan avmarsch strax före åtta. Anna blåser i sin pipa och lärarna gör PAX-tecknet (JT berättade om PAX-skolan i Svenstavik i början av sommaren) och hela skolgården blir tyst, riktigt tyst.

– Nu ska vi strax börja att gå och då går vi i de grupper som vi är indelade i, säger Anna och barnen ställer sig i sina grupper. JT får hänga med i gruppen som lämnar skolgården sist.

– Det är kul att vi får gå en tipspromenad, säger Charlie Sjelin från Vemdalen. Charlie går i trean och det är hans fjärde promenad till jaktskyttebanan.

– Detta är bättre än en vanlig skoldag. Jag gillar att gå, vi brukar vara en del på fjället, säger han. Det är bara några dagar sedan han var uppe på Sonfjället.

När gruppen kommer fram till näst sista frågan är de plötsligt osäkra på svaret, hittills har det gått väldigt bra. Gruppen svarar om än med viss tvekan.

Väl uppe vid jaktskyttebannan har alla grupper fått visa att de kan göra upp eld med så få tändstickor som möjligt. De större barnen i årskurs fem och sex får prova på att skjuta med luftgevär och salongsgevär 22 LR. Solen strålar och det är en bra dag på jobbet eller vad säger du Anna?

– Det är en härlig dag bättre än så här kan det inte bli, vi brukar ha tur med vädret, säger hon. Vad gör ni mer inom er profilering mot rörelse, friluftsliv och hälsa?

– Vi har regelbundna friluftsdagar och vi går ofta till skolskogen både i undervisningssyfte och med fritids. Det är kul att vi redan fått ryktet om oss att vi jobbar på detta sätt. Vi får goda vitsord från föräldrar som vill flytta hit, nämner hon.

Efter den välbehövliga kasslerlunchen får alla priser för sina insatser under dagen.

Hur gick det då för gruppen jag följde med?

– Vi hade nästan alla rätt, det var bara näst sista frågan som vi svarade fel på, berättar Elsa. Man ska ringa polisen om man kolliderat med ett större djur, nu vet vi det, säger hon glatt.

Powered by Labrador CMS