Skoterns dag håller ställningen i Funäsdalen

Som det bör var det under lördagen många intresserade som spanade in säsongens nyheter i skotervärlden.— Finns det en skoter i snygg blå färg så blir det affär, sa Sven-Gösta Näs.

Publicerad

Sven-Gösta och kompisen Reidar Färnlund åkte från Hede till Funäsdalen för att vara med på skoterns dag. En föreställning som de absolut inte vill missa.

– Nej, klart man vill hänga med, sa Sven-Gösta, 82 år. Den ett år yngre Reidar kunde inte annat än att hålla med, skotrar och det som surrar är kul.

– Vet inte hur många skoterns dag jag varit med på, men det är åtskilliga. Någon ny skoter blev det inte för den pigga duon, men väl en varsin hamburgare som de köpte av Team Walles som stod och grillade i röken vid Motor & Fritid.

Skoterns dag är av hävd startskottet på vintersäsongen för många. Handlare runt om i landet lockar med erbjudanden och säsongens nyheter. Snöskoterns dag började som en lokal show i Östersund på 70-talet och växte de följande åren med uppvisningar, folkfester och olika jippon. Sedan 80-talet har Skoterns dag funnit sin form som enligt många är landets största, lokala fordonsevent alla kategorier.

Skoterbranschen har även den påverkats av pandemin. Efter en kraftig dipp i våras av då generalagenter och återförsäljare drog då öronen åt sig. Nu har vinden vänt.

– Visst är det så. Totalt sett har man tagit in färre maskiner det här året. Det kan bli lite problematiskt nu när vi ser att försäljningen ökat, berättade säljaren Tomas Färnlund vid Motor & Fritid i Funäsdalen.

– Risken finns att det blir svårt att få loss nya maskiner under vintern. Och med tanke på antalet besökare hos Härjedalens skoterhandlare finns fortfarande ett stort intresse. Fullt hus på parkeringarna hos både Motor & Fritid samt Pro Engine i Funäsdalen. Trots avsaknaden av norrmän som normalt ständigt återkommer denna dag.

Tävlingsåkarna lever i en viss ovisshet. Inga tävlingar finns inplanerade.

– Men det är bara att hoppas att det kommer igång. Jag har ju sett fram mot den här säsongen och tränat på riktigt bra, sa Gustav Salomonsson som snackad racing och visade upp sin tävlingsmaskin.

Jens Persson var mest påpälsad av alla. Han är van, den rutinerade musikanten. Han sjöng och spelade som bara han kan till allas förtjusning. Men de absolut yngsta struntade både i trubadur och nya blanka skotrar av senaste modell.

– Nej, det är godisregnet som är det viktiga, sa en ung lintott.

Powered by Labrador CMS