Mikael och Sara Wallin i sin sjuåriga fruktträdgård i Stensån.
Mikael och Sara Wallin i sin sjuåriga fruktträdgård i Stensån.

Nu är äpplena mogna i Stensån

STENSÅN (JT) Det är höst och äpplena i Stensån har mognat. Sara och Mikael plockar äpplen för fullt. Det är sju år sedan paret Wallin planterade sin odling i Stensån, nordost om Ytterhogdal i den östligaste delen av Härjedalens kommun i Hälsinglands landskap.

Publicerad

Parets Wallins fruktträdgård har över 40 äppelsorter

– Innan vi flyttade hem efter 15 år i Lundsjön planterade vi drygt 40 äppelsorter, och det är sju år sedan, berättar Sara Wallin. Nu skördar de bokstavligen frukterna.

– Det är inte bara äppleträd i vår fruktträdgård vi har även några päronträd, ett par plommonträd, lite körsbär och några björnbärsbuskar, nämner Mikael. Vi strövar längre in bland raderna av aplar. Det känns andäktigt. Lite som - händer detta i vårat län. Men hur kom ni på att ni skulle odla äpplen här, i Stensån?

– Det är nästan alltid jag som startar nya saker, säger Sara. Vi tog kontakt med Mats Andersson i Ytterturingen, han är känd som äppelkungen i Medelpad. Han föreslog att vi skulle starta med att sätta mer än några få träd. Det blev 50 träd. Idag har vi 80 stycken.

När jag var ung pallades det en del äpplen. Drabbas ni av pallare?

– Inte annat än att kronhjortar kom och åt upp årsskotten på närmare 40 av träden, konstaterar Mikael och tillägger att träden redan repat sig.

Men varför har ni 40 olika sorter?

– Det blir en godare must av att blanda sorter. Vi har mest ryska och finska härdiga sorter och ett Ingrid Marie, för att det hör till, menar han.

– Vi vill helt enkelt testa vilka sorter som fungerar bäst. Vi tar hela tiden hjälp av Mats för att hitta rätt, säger Sara.

Mikael har hämtat några fina äpplen. Men så goda, jag är helt säker på att jag aldrig smakat dess like. Vad är detta för sort?

– De heter Pirja och kommer från Finland. De är färdiga att skörda nu, säger Mikael förnöjt. Några av träden dignar av hur mycket frukt som helst medans andra har några få frukter och ett träd har ett enda ensamt grönt äpple på en gren. I JT för två veckor sedan kunde du läsa om att paret Wallin även driver ett bageri och har nästan hundra bikupor. Hur fungerar detta, blir det inte krock mellan honungsveckorna och äppelskörden?

– Det är de två träden med Pirja som är färdiga tidigt och det hinns med. Övriga träd plockar vi efter att bina har fått vinterfoder. Det är en hel del plockning nu under september månad och kanske en vecka in i oktober om vädret tillåter, berättar Mikael.

Hur går det att ha en för länet stor fruktträdgård?

– Detta är andra året vi har skörd och i fjol hade vi mycket blommor men efter tre slagregn blev det rätt få äpplen. I år får vi runt 250 kilo. Fruktträdgården är bara i sin linda, fullt uppväxt kan det bli mer än fyra ton, berättar Sara.

Hur ska ni ta rätt på allt detta?

– Vi har tankar på att dra igång ett eget musteri för att klara av våra egna framtida skördar och dessutom kan vi hjälpa andra att musta sina hushållsäpplen, säger paret tillsammans. De är väldigt eniga om tagen. 

Om tio år, var är ni då?

– Ja, jag är pensionär då, skrattar Sara Wallin. Förhoppningsvis rullar allt på och jag har tagit fram några olika cidersorter, visionerar Mikael Wallin.

Powered by Labrador CMS