– Det är skandal att ombyggnationen av väg 314 inte börjat i år som det var utlovat, säger Maria Pålsson och Anette Eriksson båda boendes i Nybodarna.
– Det är skandal att ombyggnationen av väg 314 inte börjat i år som det var utlovat, säger Maria Pålsson och Anette Eriksson båda boendes i Nybodarna.

Länsväg 314 är i dåligt skick

– Det är skandal att ombyggnationen av väg 314 inte börjat i år som det var utlovat, säger Maria Pålsson och Anette Eriksson båda boendes i Nybodarna två mil norr om Ytterhogdal, precis vid gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län.

Publicerad

Ombyggnation startar 2021

Nu har vår ständiga serie om undermåliga vägar i länet nått länsväg 314 mellan Ytterhogdal i Härjedalens kommun och Kölsillre i Ånge kommun en sträcka på drygt fyra mil.

Anette och Maria åker ibland flera gånger om dagen fram och åter till Ytterhogdal som är samhället där de gör de flesta ärendena.

– Vi har så sent som i augusti i år påpekat om det som tidigare utlovats av trafikverket, det verkar som om vägbygget skjutits upp igen, säger Anette.

Maria, Anette och många andra boende längs med länsväg 314 känner en klar uppgivenhet. Men vad händer egentligen?

– I år har vi genomfört några trumbyten och genomför avvattnings åtgärder just nu. Det vill säga ställt i ordning diken på flera akuta delsträckor. Detta är starten på det som komma skall åren fram över, berättar Henrik Sundquist, chef för underhåll på Trafikverket i Jämtland och Västernorrland. För att få veta mer om den minst sagt ojämna och illa åtgångna vägen kontaktar JT Evert Boeye, projektledare inom underhåll på Trafikverket i Jämtland.

Hur ser planen ut de närmaste åren gällande 314?

– 2021 kommer det att bytas flera trummor. Där bärigheten är som sämst kommer vi att gräva upp flera avsnitt och byta ut bärlagren samt plocka bort de större stenar som vandrar upp och stökar till det i vägbanan. Vår målsättning är att vägen ska bli så bra som möjligt och klarar av den belastning som framförallt den tunga trafiken innebär, berättar Evert.

Men vägen är ju tungt och frekvent trafikerad. Maria och Anette vittnar om att vägen är som sämst under vinterperioden.

– Vi kommer att se över beläggningen och jämna ut de värsta ställena med asfalt den närmaste tiden så att vägen fungerar under den kommande vintern.

Vad händer efter nästa sommars arbeten?

– Den sista biten upp mot Kölsillre är rätt bra. Sommaren 2022 kommer vi att asfaltera större delen av 314 med början i Ytterhogdal. Det är våran målsättning att länsväg 314 är en ny och fin väg om precis två år, avslöjar Evert Boeye, projektledare inom underhåll på Trafikverket i Jämtland.

Powered by Labrador CMS