- Det kom folk innan vi öppnade vid nio, berättar liftskötaren Leonard Stenvall Gustavsson. Han hjälper Henry Carlsson, från Västerås, med liftknappen.
- Det kom folk innan vi öppnade vid nio, berättar liftskötaren Leonard Stenvall Gustavsson. Han hjälper Henry Carlsson, från Västerås, med liftknappen.

Första backen i länet har öppnat för säsongen

I onsdags öppnade två nedfarter i Hammra i Tänndalen för säsongen. Ett par hundra hugade utförsåkare hade löst liftkort.

Publicerad

- Det kom folk innan vi öppnade vid nio, berättar liftskötaren Leonard Stenvall Gustavsson, vid tio var det full fart här.

De snöbelagda pisternaHeadstråket och barnbacken hade i onsdags ett snödjup mellan 30 och 50 centimeter. Kanonsnö blandad med natursnö.När JT besöker backen runt lunch har regnet skrämt iväg en del åkare. De mest hugade är kvar.

- Det är en bra början på säsongen här uppe, säger Lars Polgren från Bromma. Hans familj har en stuga i trakten.

- Vi kommer upp fyra till fem gånger under vintern och minst en gång under sommaren, säger slalomentusiasten och dottern Alma håller med.

- Det är underbart att kunna åka slalom nu på lovet, utbrister Alma och lyser upp backen med sitt leende. Att det regnar lite bryr hon sig inte alls om.

Jag noterar att det är främst skollediga och barnfamiljer som kommit till backen denna första onsdag på säsongen. Bröderna Henry och Stig Carlsson från Västerås brukar åka till Tänndalen, vecka 44.

- Det är härligt med tidig snö, menar Henry och lillebror Stig håller med.

- Det är jätte, jätteroligt att få åka i backen, upprepar Stig flera gånger.

Pappa Samuel och mamma Lina stöttar barnen i backen, storasyster Inez har satt sig i bilen för att tina upp och äta lite lunch.

- Efter vecka 44 vet vi vad som funkar och vilka delar av utrustningen som måste bytas ut, konstaterar Samuel Carlsson. Bortsett från regnet som nu avtagit verkar familjen riktigt nöjda med säsongens första dag i pisten.

Trots en del regn under veckan har man kunnat hålla backen i Hammra öppen onsdag till söndag.

- Det är superkul att vi kunde hålla öppet den gångna veckan, säger sportchefen och den tidigare fartåkaren Nike Bendt, när JT ringer upp på måndagsmorgonen.

- Torsdag till söndag kom flera slalomklubbar från länet och Stockholmsområdet för att träna i de fyra banorna, berättar Nike som själv jobbade som tränare i Norge under två år och sedan hösten 2013 jobbat med anläggningen i Tänndalen. Vädret är ju inte helt på er sida just nu.

- Vi hoppas att vi kan köra nu till helgen och vidare under helgerna fram till den 18 december då vi öppnar hela systemet för säsongen, säger Nike Bendt.

Powered by Labrador CMS