Jon Henrik och Maret.
Jon Henrik och Maret.

”Att flytta och bryta upp känns som en nystart”

Jon Henrik Fjällgren har flyttat från Mittådalen och köpt en gård i Hede. Under sommaren ar han byggt upp en glamping tillsammans med sambon Maret Nystad.— Det känns som en nystart, något som jag verkligen behöver, säger Jon Henrik.

Publicerad

Jon Henrik öppnar samisk Glamping i Hede

— Det känns som en nystart, något som jag verkligen behöver, säger Jon Henrik.

Han är ständigt aktuell artisten och renskötaren från Mittådalen. En kille som under uppväxten inte haft det lätt med mobbning samt utfrysningar.

– Det finns en viss missunnsamhet, det blev inte bättre av att jag blev lite av kändis. Visst, jag lever för musiken ,jojken och renskötseln men det är inte alla som uppskattar det, säger Jon Henrik när vi träffas på hans gård i Hede. Det är där han och Maret slagit ner sina bopålar.

– Det kändes rätt, varken jag eller Maret mådde bra i Mittådalen. Vi behövde en omstart och letade en lämplig gård i södra Jämtland. Det här passade oss perfekt.

De håller just på att slutföra byggandet av Härjedalens första glamping. Lyxigt värre med ett rejält tält, vedkamin, dubbelsäng och snygg inredning. Utanför finns en vedeldad badtunna.  De första gästerna har redan varit på plats men innan det blir invigning ska en grillkåta sättas upp och några renar ska in i hagen

– Det blir en glamping med samiska kulturen i fokus, berättar Maret. Om någon månad är paret tre. Maret och Jon Henrik ska bli föräldrar.

– Det känns riktigt bra, men visst är det lite nervöst, säger Maret.

– Jo, det blir mäktigt och spännande, men också en form av nystart, funderar Jon Henrik.

Under en lång tid låg Jon Henrik inlagd på SANKS, ett samiskt behandlingshem för psykisk ohälsa i Finnmark i Nordnorge. Det var också här kärleken oväntat kom in i hans liv.

– Jag och Maret började skriva till varandra på Instagram. Hon bodde inte så långt ifrån där jag var så vi bestämde oss för att ses. På den vägen är det. Snart hade Maret bytt sina sjuksköterskestudier i Norge mot ett renskötarliv i Sverige.

Jon Henrik håller just på att slutföra arbetet med den bok som släpps i oktober.

Det blir en inre resa där framgång och motgång ska förmedlas. Med colombianskt blod i sina ådror och en själ som andas sameland och jojk.

– En självbiografi om mig och mina upplevelser i livet. Det är tufft att skriva den, men också en bearbetning. Jag kan lägga saker åt sidan som jag hakat upp mig på förut. Det är en dagbok, mycket som jag har förträngt står där, säger Jon Henrik.

Han berättar att utfrysningen och den psykiska och fysiska misshandeln var grov och pågick under hela hans uppväxt. Än i dag händer det att han springer på sina plågoandar. Något som han berättar om i boken.

Trots inställda spelningar i sommar har han haft fullt upp, bland annat med att bygga upp glampingen och med att starta upp den nya föreningen JHF Community. En förening för att stötta kvinnor som utsatts för våld och övergrepp av män.

– De senaste åren har människor hört av sig och jag har stöttat en del kvinnor privat med pengar och hjälp med till exempel polisanmälan eller att flytta. Det är tufft att göra det som privatperson, men jag är engagerad i det här och då tänkte jag att jag får ta och starta något eget. Jag är med i Orange Day MC som jobbar mot det här.

Problem och oro som han själv har fått leva med.

– Det finns en ohälsosam tystnadskultur bland samerna, och jag tror att det är en av de bidragande orsakerna till att det är vanligare med alkoholism och psykisk ohälsa hos oss än bland den övriga befolkningen.

Fotnot: Glamping är en sammanslagning av orden glamour och camping – och syftar till en lite lyxigare variant av traditionell camping. Kärnan i konceptet är att det är en upplevelse där naturen möter de moderna bekvämligheterna. Sedan ett par år tillbaka har glamping blivit ett populärt sätt att semestra i Sverige.

Powered by Labrador CMS