Här finns jobben ungdomar
I transportsektorn finns framtidens jobb för Jämtlands unga.
Arbetslösheten i Sverige är på väg upp och i Jämtland ligger den på 4,5 procent. Samtidigt skriker många branscher efter rätt personal. Det går inte ihop och visar på vikten av att välja en utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Inom transportsektorn behöver tusentals nya medarbetare anställas. 6 000 nya personer behövs i motorbranschen och till sjöfarten ska över 2 000 nya medarbetare rekryteras de kommande åren.
I Jämtland har drygt hälften av företagen i motorbranschen och åkerinäringen svårt att rekrytera personal. Tre fjärdedelar av företagen inom flygnäringen kommer anställa nya flygtekniker och bara i länet behövs 90 nya bussförare.
Fordon- och transportprogrammets elever har högst etableringsgrad av alla yrkesprogram, både ett och tre år efter avslutade studier. Och det beror inte bara på den stora efterfrågan på arbetskraft. Inför gymnasievalet är det värt att betona att utbildningarna har blivit allt bättre, anpassade efter branschernas behov.
De senaste åren har en ny modell kring yrkesprovet genomförts inom de fordonstekniska utbildningarna. Detta har lett till kraftigt förbättrade resultat på yrkesproven, med fler elever godkända inom samtliga elva delmoment.
I Östersund finns dessutom Motorbranschcollege, en certifiering av den fordonstekniska gymnasiala utbildningen, där en tät samverkan mellan skola och lokala företag både sänker trösklarna till arbetsmarknaden och rustar eleverna med de kunskaper som arbetsgivarna efterfrågar.
Vi jobbar dessutom för fullt med att hjälpa skolor att nå en certifiering av sina gymnasieutbildningar riktade till sjöfarten och till åkerinäringen.
Glädjande är också att andelen tjejer som söker sig till transportsektorns gymnasieutbildningar ökar.
Idag är exempelvis bara 12 procent av motorbranschens fast anställda i Jämtland kvinnor, men att tjejer nu utgör en femtedel av elevunderlaget som söker sig till gymnasieskolans fordons- och transportprogram vittnar om en transportnäring i förändring.
När arbetslösheten återigen går upp och chanserna till jobb efter många av dagens populära utbildningar minskar, är det värt att lyfta de yrken som verkligen behövs på arbetsmarknaden. Där etableringsgraden efter utbildningen är hög, där karriärvägarna är många och där elektrifieringen och den gröna omställningen sker dagligen.
Inom sjöfarten, åkerinäringen, flyget, bussarna och motorbranschen finns dessa yrken.
Caj Luoma, Chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen