Fredrik Schultz anser att alla kan flyga en drönare.
Fredrik Schultz anser att alla kan flyga en drönare.

Nya vyer med drönare - håll koll på var älgen står

En drönare kan spara massor av tid och i många fall ge en oslagbar koll från ovan. Fast det gäller att välja rätt modell. Fredrik Schultz, produktexpert hos Skogma i Hammerdal, har flugit drönare ända från början. Här får du hans tips om vad du ska tänka på.

Publicerad

På bara några år har den lilla helikopterinspirerade drönaren blivit ett prisvärt redskap i den tekniska verktygslådan hos många. Och köpsuget ökar. Varje dag får därför Fredrik Schultz frågor om vilken modell som är lämplig, om det är svårt att flyga drönare och mycket annat som hänger ihop med drönarens olika användningsområden.

Men vilken drönare skall den som vill se saker ur ett ovanifrånperspektiv välja? Vad krävs för att flyga och vad bör jag tänka på? Så här svarar Fredrik.

Lämplig modell

-Drönarens främsta uppgift är att leverera bilder och filmer av det område som den flyger över. För att ha koll på de egna markerna – och var älgen står – så kanske det räcker med en enklare drönare. Har man krav på högre prestanda och längre flygtider är en proffsmodell lämpligare. Det som skiljer dem åt, förutom storlek och pris så klart, är flygradie och bildmaterialets kvalitet. Längre flygtid, fler sensorer och bättre kamera höjer priset. Men även manövermöjligheter och batteritider är saker man bör ha i åtanke. De främsta tillverkarna på marknaden just nu är Parrot och DJI. Som exempel kan jag nämna att Parrot har kameror som under pågående färd kan vinklas i 180-grader uppåt och neråt, samt värmebildsfunktion som kan avslöja glödhärdar efter åsknedslag.

Vad krävs

Alla kan flyga en drönare. Men det krävs att köparen är någotsånär tekniskt bevandrad och har en mobiltelefon som inte bör vara äldre än två år oavsett fabrikat. Dessutom måste man kunna hantera appar. Kunskaper i engelska är också nödvändiga. Jag rekommenderar starkt att den som köpt en drönare registrerar sig på tillverkarens hemsida. Den ger tillgång till utbildning och uppdateringar. Att ha hyfsad kännedom om närgeografin underlättar också all flygning. Teckna gärna en ansvarsförsäkring då en vanlig hemförsäkring oftast inte täcker eventuella skador orsakade av en drönare.

Öva först

-Jag brukar säga att man skall undvika ”trail and error”, skrattar Fredrik. Så den som är smart börjar inomhus. Inte med att flyga dock. Utan genom att ägna några timmar åt att lära känna drönaren, läsa instruktionerna och titta på videos. Gör också nödvändiga inställningar i appen. Det är väl använd tid och gör dig förberedd innan du går ut och övar själv. Ta också del av Transportstyrelsens nya regler för drönarflygning. De gäller från 1 januari 2021 och du hittar dem på nätet.

Flyga

Välj en stor öppen yta eller en höjd så att du kan se drönaren. Jag rekommenderar att du alltid sitter ner när du flyger drönare. Ta med en campingstol. Sätt mobilen i ”stör ej läge”. Kolla att mobilens app ger ”okej” för gps-mottagning för telefonen, drönarens kontrollenhet och drönaren. Är gps-mottagningen dålig hittar drönaren inte hem – och du kanske inte hittar den heller om du måste nödlanda den.

Planera flygningen noga. Ta hänsyn till personlig integritet. Undvik därför att flyga över bebyggelse. Kontrollera vinden. Räkna med att det kan blåsa rejält på 60 meters höjd även om det är lugnt på marken. Begränsa flygsträckan om det blåser. Drönaren måste kunna ta sig hem då flygning i motvind kräver mer batterieffekt. Kom också ihåg att vid kallare väder blir både telefonens och drönarens batterieffekter och därmed driftstider avsevärt lägre.

Undvik att flyga baklänges. När drönaren flygs bakåt eller i sidled har du sämre eller ingen koll alls genom kameran. Då är det lätt hänt att drönaren kraschar in i något.

Powered by Labrador CMS