Mot Sjöboda i 30 knyck. Fast många ville vrida mer på högerhanden.
Mot Sjöboda i 30 knyck. Fast många ville vrida mer på högerhanden.

Joel mopperally tillbaka i ett moln av blårök

HAMMERDAL (JT) Först var det Covid-19 som ställde till det. Sen hotade vädret att sätta käppar i moppehjulen. Men till slut blev det av – årets upplaga av det uppskattade Joel Mopperally i Hammerdal.

Publicerad

Sachs, Puch eller Zundapp? Under många år skar striden om häftigaste moppefabrikatet rakt igenom skolklasser och delade kompisgäng. Men sen hände nåt. Praktiskt taget över en natt dog intresset för mopeden. Fast nu är moppe hett igen. Och det märktes på Joel Mopperally i Hammerdal. Efter ett års uppehåll gjorde evenemanget comeback i lördags. Något som både syntes och hördes. För drygt 50 mer eller ännu mer ålderstigna mopeder som samlas och sprider skönsång (nåja) i minst lika många varierande tonlägen går liksom inte spårlöst förbi. Inte ens i Hammerdal.

Efter varmkörning och en uppvisningsrunda – som bara den skapade hög blåröksfaktor i hela orten – bar det iväg på långkörning som landade i Sjöbodarna ungefär en mil bort. Under färden dit fick ingen köra om ledarmopeden, en packjolle som styrdes av en arrangörerna, Jon Nilsson. Fast utan tvekan fanns det deltagare med åkdon som var potenta nog att putsa åktiden åtskilligt – om trottlarna fått hissas fritt.

-Jo, så är det. Många vårdar moppens originalskick. Men sen finns det så att säga alla varianter som är mer orginell än original. Och en och annan har nog inte heller tålt en närmare granskning av lagens långa arm, skrattar Jon Nilsson.

Fast trots att somliga inte fick sträcka gasvajrarna i full och önskvärd utsträckning så nådde samtliga deltagare etappmålet där det blev annat som fick sträckas och ses över. För inför rallyt hade många av de deltagande veteranmopederna brådstörtats väckts ur en slumrande tillvaro i uthus och andra skrymslen. Och efter kaffepausen skulle de klara återresan också, och då helst för egen maskin. Något som inte riktigt alla mäktade med. Men för de som grejade återfärden och på nytt gjorde hör- och synbar entré i Hammerdal väntade dragrace och teknikbana och regnet. Men vadå. Riktiga moppeentusiaster kör så det ryker i alla lägen – även i busväder.

Namnen på rallyts stolta pristagare presenteras under veckan på Joelmässans Facebooksida.

-Jodå, det är lite filat på rätt ställe. Och ljuddämparen är modifierad, om jag säger så. Det gäller ju att få effekt på rätt ställe, skrattar Kenneth Jonasson från Sved en bit söder om Hammerdal.
-Jodå, det är lite filat på rätt ställe. Och ljuddämparen är modifierad, om jag säger så. Det gäller ju att få effekt på rätt ställe, skrattar Kenneth Jonasson från Sved en bit söder om Hammerdal.
Powered by Labrador CMS