Tungt jobb som inte passar vem som helst. Foto: Kaspar Mainke
Tungt jobb som inte passar vem som helst. Foto: Kaspar Mainke

Trots restriktionerna – utländska arbetarna kommer för röjning och plantsättning

HAMMERDAL (JT) Trots restriktioner i coronatider går det hyggligt för Håxås Skogstjänst med René Schiller. Samma antal skogsplant kommer i jorden, röjningen har ungefär samma arbetsvolym som de senaste två åren. Av de utländska arbetarna är det bara de från Nepal som ännu inte kommit. Men det är gnissel i branschen.

Publicerad Senast uppdaterad

– Jag älskar mitt jobb, men ogillar vart branschen har tagit vägen. Om vi inte har bra dialog och fortsätter att agera utan samspråk, då utvecklas branschen på dåligt sätt, då är jag färdig att tacka för mig, säger René Schiller.

– Vi måste få igång en bra dialog med beställarsidan. Det är ett tillstånd i branschen nu som innebär att prestationskraven på våra anställda är alltför höga. Arbetet blir alltmer oattraktivt och vi får söka folk längre och längre bort. Det som krävs är dialog och balans, säger René Schiller som basar för Jämtlands näst största skogsvårdsföretag.

Arbetsområdet är stort från Gävleborgs län till Jämtland och Västerbotten. Mellan maj och oktober ska 14 miljoner plant ner på 7000 hektar mark, cirka 1000 hektar ska röjas.

René Schiller driver Håxås Skogstjänst. Foto: Inger Kraft (arkivbild).
René Schiller driver Håxås Skogstjänst. Foto: Inger Kraft (arkivbild).

Ett par av skogsjobbarna kommer från Sverige, sedan radar nästan hela världen upp sig bland de anställda: Rumänien, Polen, Litauen, Tyskland, Sydafrika, Ukraina, eSwatini (tidigare Swaziland), Tjeckien, Slovenien.

– Det kommer fler också från Italien, Irland och Belgien. På nåt sätter hittar dom hit. Det kallas ”enkla jobb” men så är det definitivt inte. Kanske om man ser till ett akademiskt jobb, men vårt jobb är svårt för det allra flesta. Om någon lämnar så är det frivilligt. Alla är inte gjorda för det. Inte vem som helst klarar av det, säger René och avslutar med att säga att han brinner för det han arbetar med.

– Om vi kan bygga en hälsosam bransch så tänker jag inte lämna. Jag tror egentligen att vi vill samma sak. Jag känner så många entreprenörer som vill att branschen ska bli fin, respekterad och bättre. Vissa kunder vill vara med. Alla kämpar för att företräda sina intressen, men det måste till en vettig dialog. Det finns stor vilja och stort behov av att förbättra branschen, men det saknas handlingskraft.

Powered by Labrador CMS