“Ska vi fortsätta samarbeta så ska anslutningsavgifterna gå till den som har kostnaden, och det är Ragunda kommun”, sa Mikael Westin (C), kommunalråd, under det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige.
“Ska vi fortsätta samarbeta så ska anslutningsavgifterna gå till den som har kostnaden, och det är Ragunda kommun”, sa Mikael Westin (C), kommunalråd, under det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige.

Storbråk om fakturering kring fiberutbyggnaden i Ragunda – Sundsvalls elnät till attack mot Ragundas kommunalråd

Ett storbråk har blossat upp mellan det politiska styret och Sundsvalls elnät. Konflikten gäller Servanets fiberutbyggnad. – Det är hårresande att Ragundas kommunalråd står på ett kommunfullmäktige och påstår att vi fifflar, säger Arianne Sundman (S), ordförande i kraftbolaget Sundsvalls elnät.

Publicerad

Brevet, som Jämtlands Tidning har tagit del av, inkom till Ragunda kommun i förra veckan och är adresserat till kommunfullmäktige, som sammanträder i dag.

Där går Arianne Sundman till hård attack mot framför allt Mikael Westin (C), kommunalråd.

Bakgrunden är uttalanden från Mikael Westin under det digitala kommunfullmäktigemötet den 26 november, då han bland annat säger att ”det är som en kran mellan ServaNet och Sundsvall Elnät” samt att ”det är klart att man justerar balansräkningen med att skicka fakturor från Sundsvall Elnät”.

Arianne Sundman skriver i brevet:

“När sådana grova anklagelser görs så måste de bemötas. Det finns ingen ‘kran’ mellan bolagen. Ska sådana allvarliga anklagelser framföras som att vi justerar resultaten i bolagen genom felaktiga transaktioner så bör fakta kontrolleras innan”.

Jämtlands Tidning kontaktar Arianne Sundman, som alltså är ordförande i Sundsvalls elnät. Hon är också kommunstyrelsens ordförande i Sundsvalls kommun, och har tidigare suttit som ordförande också i Servanet.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser, och det är uppenbart att man inte har förstått ägarmodellen. Man målar upp en bild av att Servanet och Sundsvalls elnät jobbar till fördel för Sundsvalls kommun, och att det helt enkelt fifflas. Men så är det inte. Man investerar i egna pengar, säger hon.

Jämtlands Tidning har tittat på de fakturor som skickats från Servanet och Sundsvalls elnät till Ragunda kommun, fram till 2020. Det handlar om lite drygt 29 miljoner kronor vardera.

Sundsvalls elnät har fakturerat utan att det har funnits något avtal med Ragunda kommun. Arianne Sundman ser inte det som något konstigt.

– Vad skulle man ha gjort istället? Det var ju under en tid då det tvistades med Ragunda kommun, och man övervägde att hoppa av. Vi har gemensamma funktioner i Sundsvall Elnät för att dela på resurserna som gör att vi kan minimera kostnaderna för de båda bolagen. Det är bakgrunden till pengaflödet mellan bolagen. Det är inget lurt med det, säger Arianne Sundman.

Jonas Andersson (S), oppositionsråd, var kommunalråd från 2015 och fram till valet 2018.

Han ställer sig på Arianne Sundmans sida i konflikten.

– Jag blev djupt bekymrad när jag såg brevet och jag förstår Arianne Sundmans irritation. Det har varit en retorik och ett tonläge från Mikael Westin som jag inte ställer mig bakom. Man måste luta sig mot fakta i en debatt och så har det inte varit här, säger Andersson, som vill att Ragunda kommun stannar kvar som delägare i Servanet

– Det har varit en bra affär för kommunen, både sett till utbyggnaden och den ekonomiska modellen med arrende där vi får tillbaka pengar.

Du ser inget märkligt i att Sundsvalls elnät och Servanet fakturerar i princip samma summa fram till 2020?

– Nej, man delar ju en organisation, så det ser jag inte som märkligt. Att det är samma summa ser jag som ett tecken på att det är siffror som är sanningsenliga.

Varför har ni låtit Sundsvalls elnät fakturera Ragunda kommun utan avtal?

– Jag var inte med när vi gick in där och kan inte svara på det. Men hakar man upp sig på det så är det ett problem som går att lösa. Nu vet jag att det är ordnat så att fakturorna kommer från Servanet.

Mikael Westin (C) backar inte från sina ord under det förra kommunfullmäktige, och han reagerar starkt mot att Sundsvalls elnät har fakturerat Ragunda utan avtal.  

– Det här något vi inte kan acceptera och det faller på den förra politiska ledningen. Det påtalades från tjänstemän flera gånger om att det här skedde; att det faktureras utan avtal. Men det gjordes ingenting ändå. Vi anser att skattebetalarnas pengar måste behandlas på ett bättre sätt, säger Mikael Westin.

Anser du att Servanet och Sundsvalls elnät samarbetar för att gynna Sundsvalls kommun?

– Det kan inte jag svara på. Det måste nog till en internutredning för att få svar på det. Men upplägget som det är nu kan vi inte gå med på. Vi vill behålla anslutningsavgifterna, eftersom det är vi som står för kostnaderna när vi bygger. Att få tillbaka pengar på arrende på en 25-årsperiod är inte okej.

Det låter som att ni står ganska långt ifrån varandra. Hur ser du på en fortsättning inom Servanet?

– Ja, vi står en bit ifrån varandra. Men nu får vi ju se hur oppositionen och de andra partierna agerar. För oss handlar det om att använda skattebetalarnas pengar på bästa sätt.

Powered by Labrador CMS