“Ska vi fortsätta samarbeta så ska anslutningsavgifterna gå till den som har kostnaden, och det är Ragunda kommun”, sa Mikael Westin (C), kommunalråd, under det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige.
“Ska vi fortsätta samarbeta så ska anslutningsavgifterna gå till den som har kostnaden, och det är Ragunda kommun”, sa Mikael Westin (C), kommunalråd, under det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige.

Fiberavtal eller inte – laddad fråga på Ragundas fullmäktige

Den infekterade striden om fiberutbyggnaden tog upp den mesta av tiden under förra veckans kommunfullmäktige i Ragunda. Många ville ha svar från Servanets företrädare, som fanns på plats digitalt.

Publicerad

Det har inte varit ett friktionsfritt samarbete mellan Servanet och Ragunda kommun när det gäller fiberutbyggnaden. I förra veckan kunde Jämtlands Tidning avslöja att Sundsvalls Elnät skickat ett ilsket brev adresserat till kommunfullmäktige, där de anklagar Mikael Westin (C), kommunalråd, för att sprida konspirationsteorier.

Det handlar bland annat om Westins uttalande om att det skulle finnas en “kran” mellan Servanet och Sundsvalls Elnät.

Under torsdagens fullmäktige fanns företrädare från Servanet på plats för att hålla en dragning, och svara på frågor.

Pehr Häggkvist (SD) var en av flera som ställde frågor. Han berättade att han utan framgång försökt få ut ett avtal mellan Servanet och Ragunda.

– Jag har inte fått se något avtal, trots att jag har frågat, sa han under KF.

Servanets tjänstemän medgav då att det inte funnits ett påskrivet avtal.

– Både Servanet och Ragunda kommun agerar ju som att det finns ett avtal, och det finns en avtalstext mellan Ragunda kommun och Servanet. I och med att man följer den texten så har man indirekt accepterat villkoren, sa Göran Sorell, vd för Servanet.

Pehr Häggkvist nöjde sig inte med svaret.

– Avtal ska var påskrivna. Annars finns det ingen ansvarig att vända sig till, sa han, varpå Göran Sorell svarade:

– Rent juridiskt finns det något som heter konkludent handlande. Så om båda parter agerar efter den avtalstext som finns så har man accepterat villkoren. Men det här avtalet är ju uppsagt till sista maj, så det är snart förverkat i alla fall.

Servanet presenterade under KF ett förslag till en avtalsförlängning fram till 2022, och vill ha ett skyndsamt besked från Ragunda om man vill fortsätta vara en partner.

– Annars måste vi snart börja avveckla vår verksamhet i Ragunda, sa Lars Norling, affärsområdeschef.

Något sådant politiskt beslut lär bli aktuellt först vid nästa KF, men Mikael Westin sa att han krävde förändringar i upplägget om Ragunda ska vara kvar.

– Det gäller bland annat anslutningsavgifterna. De bör gå till den som har kostnaden för utbyggnaden och det är Ragunda, sa han.

Powered by Labrador CMS