Föreställningens aktörer f.v. Annastina Danielsson, Linnea Larsson-Holm och Margareta Danhard.
Föreställningens aktörer f.v. Annastina Danielsson, Linnea Larsson-Holm och Margareta Danhard.

Mördande het konstperformance i Hammarstrand

Konstperformance var det i Anders Olof-skolan i Hammarstrand på lördagen inför ett fyrtiotal åhörare. Performancen Yllestrumpebandsmanifestet med idé och manus till den enda föreställningen som spelades under året och det på dagen 226 år efter avrättningen av Stina Nilsdotter från Näset.

Publicerad

Margareta Danhard har under flera års tid har ägnat sig åt att berätta om fyra barnamörderskor, tre från Hälsingland och en från Jämtland, nämligen Stina Nilsdotter från Näset. Hon föddes i slutet på 1750-talet, man vet inte riktigt vilket år det var. En del säger 1758 andra 1760. Hur som helst begav hon sig mot Hälsingland och hamnade till slut hos en bonde i Avholm i Bjuråkers socken som piga.  Nu var Stina gravid när hon kom till gården och hade nog stort besvär att dölja detta. Den 22 dec födde hon en son i ett uthus på gården och med ett strumpeband kvävde och dödade hon sonen och gömde honom i halm tills vidare. 

Väl inne i gården fick hon förklara sina blodiga kläder vilket hon gjorde genom att hävda att hon äntligen fått sin månatliga menstruation vilket bondmoran trodde på.

När Stina sedan skulle hem till Jämtland vilket hon ville, fick hon till en början lift med husbonden som skulle till Hudiksvall på marknaden. Därefter tar hon sig norrut och vid Bjuråkers kyrka gömde hon sin son inlindad i ett par vadmalsbyxor under ett brosteg. När så kyrkvaktmästaren skulle öppna kyrkan och letade nyckeln under bron fann han den lille sonen till Stina.

När Stina hade kommit tillbaka till Näset blev det en kortvarig vistelse hemma, ganska snart var länsman där och förde henne till häktet i Gävle. Stina erkände ganska snart att det var hennes barn som hon hade bragt om livet. Troligt vis var det rykten i bygden som gjorde att man snart fick upp spåret på Stina, bonden hade intygat att det var hans byxor som pojken var inlindad i. När så Stina dessutom erkänt blev det ett dödsstraff som utdömdes.

Efter avslag från konungen om nåd avrättades Stina Nilsdotter den 7 november 1794 vid Norrbobro där tre socknar möts. Efter halshuggning brändes Stina på bål, och askan grävdes ner på plats.

Margareta Danhard som skrivit och sökt stoff kring barnamörderskorna, hur lång tid har det tagit dig att få fram alla fakta?

-Jag har hållit på ganska länge, egentligen i flera år. För ett par år sedan fick jag kontakt med Eva Engström här i Hammarstrand som hjälpte mig att hitta mer information om Stina, för från början var det endast ett protokoll att tillgå. Jobbet med barnamörderskorna har väl i stort varat under 2 års tid, men det har varit en givande tid. Från början var det ju barnamörderskorna från Hälsingland jag skulle koncentrera mig på, men efter kontakten med Eva så blev intresset för Stina stort och nu finns det i årets Ravund mer att läsa kring Stina Nilsdotter från Näset.

Powered by Labrador CMS