Peter Ladan, före detta kommunchef i Ragunda, har gjort en granskning av Servanets fiberutbyggnad. Den visar på fördyringar på 22 miljoner kronor.
Peter Ladan, före detta kommunchef i Ragunda, har gjort en granskning av Servanets fiberutbyggnad. Den visar på fördyringar på 22 miljoner kronor.

Förre kommunchefen i Ragunda – fiber kostat 22 miljoner för mycket

Servanets fiberutbyggnad i Ragunda kommun har hittills kostat 22 miljoner kronor för mycket. Det visar en granskning som den tidigare kommunchefen Peter Ladan har gjort. Han riktar nu hård kritik mot kommunens politiker. – Man har inte lyssnat på den expertis som finns, säger han till Jämtlands Tidning.

Publicerad

Peter Ladan presenterade under förra veckans kommunfullmäktige sin granskning av Servanets fiberutbyggnad i Ragunda kommun.

Han pekar på ett flertal fördyringar i utbyggnaden, på ospecificerade fakturor, samt att det har saknats giltiga kontrakt mellan Ragunda och Servanet.

Totalt sett menar Peter Ladan att fiberutbyggnaden hittills har kostat 22 miljoner kronor för mycket. Det handlar om 15 miljoner kronor i extra byggkostnader men också sju miljoner kronor i anslutningsavgifter.

– Det är pengar (sju miljoner) som Servanet behöll, och som borde ha gått till Ragunda kommun, säger Peter Ladan.

En av de ospecificerade fakturorna handlar om att en underleverantör till Servanet ska ha fraktat bort sten för en kostnad av runt två miljoner kronor.

– Det är väldigt mycket sten och där saknas ett tillräckligt underlag, säger Peter Ladan, som är kritisk till hur politikerna har hanterat fördyringarna av utbyggnaden.

Mycket av den kritiken återfinns också i en revisionsrapport från förra året, då revisorerna kritiserar kommunen för dålig uppföljning.

– Politikerna har inte agerat när tjänstemännen har upplyst om fördyringarna, säger Peter Ladan.

Mikael Westin (C), nuvarande kommunalråd, håller med.

– Det här handlar om enormt mycket pengar och vi måste ta till oss den kritiken. Vi höll oss inte tillräckligt uppdaterade, sa han under kommunfullmäktigemötet i förra veckan.

Även Servanet fanns med och lyssnade på Peter Ladans presentation. De höll inte med om hans slutsatser.

– Vi håller inte med om belastningen för skattekollektivet. Det är visserligen en hög likviditet just nu, men det är här pengar som man kommer att få tillbaka (genom arrende), sa Lars Norling, affärsområdeschef.

Bara ett avtal är skrivet mellan Servanet och Ragunda kommun. Det är påskrivet av den dåvarande kommunchefen Håkan Litzell, men inte av Jonas Andersson (S), som var kommunalråd då avtalet skrevs på. Det strider mot delegationsordningen i Ragunda kommun.

Under det senaste KF fick han frågan varför han inte skrev på avtalet.

– Den frågan jag anser jag att vi har avhandlat vid tre eller fyra tillfällen. Där och då såg jag att vi behövde föra en vidare dialog om avtalet.

Servanet menar att överenskomna villkor har efterlevts ändå.

– Både Servanet och Ragunda kommun agerar ju som att det finns ett avtal, och det finns en avtalstext mellan Ragunda kommun och Servanet. I och med att man följer den texten så har man indirekt accepterat villkoren, sa Göran Sorell, vd för Servanet, under förra veckans kommunfullmäktige.  

Powered by Labrador CMS