Ung Reporter

Zandra Kanakaris är generalsekreterare på stiftelsen som driver ungarelationer.se.

Viktig stödlinje som hjälper ungdomar

LÄNET (JT) Den 1 februari var det tre år sedan stödlinjen ungarelationer.se startade. Denna verksamhet är riktad till unga och ger stöd och information om våld i relationer. Denna nationella stöd- och kunskapsplattformen startades för främst unga tjejer i relationer med våld. Men andra, både de som utsätter tjejerna och kompisar, hör också av sig.

Publicerad

Det är ett forum där man kan vara anonym och chatta med specialistutbildade volontärer. I dessa chattforum kan man få svar på sina frågor och hjälp med det som rör våld i relationer. Det kan vara både fysiskt, sexuellt och psykiskt våld. Man kan chatta med ungarelationer.se anonymt varje kväll mellan åtta och tio.

Zandra Kanakaris är generalsekreterare på stiftelsen ”1000 möjligheter” som driver Unga relationer. Hon berättar att forumet har varit och är väldigt viktigt för att få våldet att minska i ungdomars relationer.

– När vi startade 2019 var det väldigt få som pratade om våldet i ungas relationer trots att det var minst lika vanligt som i vuxnas relationer.

– Våldet mot kvinnor börjar oftast väldigt tidigt och nästan var fjärde tjej har varit utsatt för brott i sin relation. Vi har besökare på vår chattlinje från hela landet, även från Jämtland. Där vet jag att det finns en kvinnojour, i Östersund, så är tjejen som hör av sig till oss över 18 år så hänvisar vi henne dit.

Vad har då hänt på Unga relationer under dessa tre år? Zandra berättar att de nått ut till fler ungdomar och sett att det funnits ett väldigt stort behov av att prata, chatta och få stöd inom området.

– Vi har också en kunskapsbank på Unga relationer där det finns texter om vad våld är.

Zandra berättar att många tror att våld bara är fysisk såsom slag men det kan lika gärna vara psykiskt våld som handlar om exempelvis hot och kontroll.

– Vi har också börjat prata mer om killars våld mot tjejer i unga relationer mycket mer än vad vi gjorde för tre år sedan.

Hon säger att det nu även är en del av regeringens åtgärdspaket att våldet ska stoppas och upphöra.

Hur ser man de första tecknen på våld i en relation?

– Det kan vara att den ena personen i relationen visar svartsjuka, försöker kontrollera sin partner.

Zandra menar att det kan vara att hen har åsikter om hur man klär sig eller vem man är med och som ofta vill ha mycket koll. Hon fortsätter säga att detta kan få den utsatta att känna sig bland annat ledsen, rädd eller förnedrad.

– Det börjar väldigt sällan med att man får exempelvis ett slag, ofta är det något som kommer lite smygandes in.

Hon berättar att personen man är tillsammans med ena dagen kan vara världens gulligaste men nästa dag kommer våldet, utbrottet eller kanske kontrollen.

– Man ska lita på magkänslan, är det något som inte känns så bra är det viktigt att tala om för någon.

Zandra vill också stryka under att det går att ta sig ur en relation med våld i.

– Om du känner igen dig, försök fundera på om det finns någon vuxen du litar som du kan berätta för. Det finns hjälp att få och det är aldrig ditt fel att du blir utsatt.

Jag tycker detta ämne är väldigt viktigt att lyfta och för mig är det en självklarhet att ingen ska utsättas för våld i en relation! Det är bra att stödlinjen Unga relationer finns för utsatta och de som har frågor om våld i relationer. Jag tror denna verksamhet hjälpt många att ta sig ur sådana förhållanden.

Powered by Labrador CMS