- Det är som om musten gick folk ur när A-laget försvann. Det blir extra jobbigt när vi måste kämpa hårt för att kunna behålla fotbollsplanen och vaktmästartjänsten för att sköta planerna och spåren. Det är ju så att skolan är den största brukaren. Vad skulle hända om vi inte skötte anläggningarna, undrar Leif Svedin, kassör i Hallens Sportklubb.
- Det är som om musten gick folk ur när A-laget försvann. Det blir extra jobbigt när vi måste kämpa hårt för att kunna behålla fotbollsplanen och vaktmästartjänsten för att sköta planerna och spåren. Det är ju så att skolan är den största brukaren. Vad skulle hända om vi inte skötte anläggningarna, undrar Leif Svedin, kassör i Hallens Sportklubb.

Oro inom Hallens Sportklubb inför framtiden

Hallens Sportklubb har väntat i över två och ett halvt år på ett nytt avtal rörande drift och underhåll av fotbollsplan, hockeyrink och längdspår i Hallen.

Publicerad

- Vi är inte helt nöjda, vi befarar att detta är början till slutet för vår klubb, säger Leif Svedin, kassör i Hallens Sportklubb. Årehus kommer att köpa in två robotgräsklippare. - De ska installeras i vår för att hålla efter fotbollsplanen. Därefter ska de hålla anbudsförfarande, berättar Leif.

Så förhandlingarna har inte gått er väg? - Vi kom inte så långt i förhandlingarna men har sagt ja till försöket med robotgräsklipparna.

Vad innebär nu detta? - Det gamla avtalet förlängs till sista december 2021. Vi får de slantar som behövs för att kunna avlöna vår vaktmästare på 40 procent. På så sätt kan klubben klara av ännu ett år, förklarar Leif.

Det var i maj 2018 som det tidigare drift och underhållsavtalet sades upp av vd:n för Årehus, Helen Olausson och den tidigare kommunchefen Rickard Högström. - Sedan dess har vi kämpat och vädjat om att få tillstånd ett nytt avtal rörande driften av Hallgärdet, vår fotbollsplan, hockeyrinken och skidspåren här i Hallen, men utan resultat, konstaterar Leif med en tung suck.

Men hur har er verksamhet fungerat utan kontrakt med kommunen? - Vi har lutat oss mot ett mail från Anette Lundin Grip, enhetschef för fritid och kulturskola inom Åre kommun, som säger att det gamla avtalet gäller tills ett nytt avtal är framförhandlat, berättar Leif.

Åre kommun har fortsatt att betala för driften enligt det gamla avtalet. Men vad händer om ni inte vinner anbudet?

- Då kan vi tvingas lägga ner föreningen. Vi klarar inte vår verksamhet utan stöd från kommunen. Vilket i förlängningen skulle innebära att någon måste sitta och köra från Järpen för att dra längdspår här i Hallen, menar Leif.

Vad tycker övriga styrelsen och medlemmarna i föreningen? - Det är ingen som yttrar sig. Spontant känner jag att vi sliter ut oss utan att få tack för vårat jobb, säger Leif uppgivet och fortsätter. Jag har en känsla av att Åre kommun vill att vi ska sköta detta, men utan att det ska kosta något.

Men i en förening borde det finnas engagerade personer som hjälper till? - Vi har provat att köra ruljangsen med isbanan på ideell basis. Det fungerade aldrig, menar Leif.

Förra torsdagen hade Hallens Sportklubb sitt, på grund av Coronan uppskjutna, årsmöte. - Det var få som kom. Styrelsen och de närmaste. Det var något möte samtidigt på skolan. Det blev inte mycket diskuterat om framtiden. Vi behöver nå ut till medlemmarna om hur läget ligger till. Därför kommer styrelsen att författa en skrivelse, för att folk i trakten ska förstå läget, säger Leif.

Han poängterar att det är svårt att få folk att engagera sig. - Vi gör så gott vi kan, men det vore bra om fler ville engagera sig, vädjar Leif.

Vad är det som hänt? - Det är som om musten gick folk ur när A-laget försvann. Det blir extra jobbigt när vi måste kämpa hårt för att kunna behålla fotbollsplanen och vaktmästartjänsten för att sköta planerna och spåren. Det är ju så att skolan är den största brukaren. Vad skulle hända om vi inte skötte anläggningarna, undrar Leif.

Hur tänker du om kommunens agerande i frågan? - Här i Hallentrakten upplever vi att det bara är Åre och Duved som gäller. Vi har just nu små chanser att jobba in de medel som behövs för verksamheten, konstaterar Leif Svedin kassör i Hallens Sportklubb.

Trots många turer med förhandlingar mellan Hallens Sportklubb och Åre kommun under året har man inte kommit fram till något nytt avtal, som var tanken. Det tidigare avtalet är förlängt till och med den sista december 2021. Därefter ska ett nytt avtal börja gälla med den som lägger det bästa anbudet.

Powered by Labrador CMS