- Det känns stort och omtumlande, säger Martin Persson på telefon hemifrån. Martin Persson utsågs i söndags till årets högstadielärare. Här tillsammans med prisutdelaren Jon Henrik Fjällgren.
- Det känns stort och omtumlande, säger Martin Persson på telefon hemifrån. Martin Persson utsågs i söndags till årets högstadielärare. Här tillsammans med prisutdelaren Jon Henrik Fjällgren.

Årets högstadielärare i landet kommer från Hallen

Martin Persson utsågs i söndags kväll till årets högstadielärare. Det var under Lärargalan som sändes på SVT som SO- och Idrottsläraren på Hallens Kyrkskola fick ta emot priset.

Publicerad

- Det känns stort och omtumlande, säger Martin Persson på telefon hemifrån, han är just nu sjukskriven efter en knäoperation.

Vad får priset för följd i din lärargärning?

- Jag kommer inte direkt att ändra min undervisning. Detta är ett fint kvitto på att jag hamnat rätt så jag kör på, menar han.

Hur har du firat?

- Jag och barnen firade med oxfilé, potatisgratäng och rödvinssås i söndagskväll när vi tittade på galan som sändes på tv.

Det var 27 elever som nominerat dig.

- Det känns stort att jag betyder så mycket för dem att de nominerat mig, berättar han stolt.

Hur fick du veta att du var nominerad?

- Jag visst redan i våras att de nominerat mig. När produktionsbolaget var här och filmade i september lurade de mig att de skulle filma 50 nominerade lärare. Men jag anade ugglor i mossen när de bad mig komma ner till Kyrkan för att filma även där. När Jon-Henrik Fjällgren började jojka inne i kyrkan fattade jag att jag vunnit något pris men visste ju inte vad, säger Martin.

Nu måste du bjuda eleverna på fika!

- Min klass sa som så, om du vinner får du bjuda oss på grillen. Ja visst gör jag det svarade jag, för jag trodde aldrig att jag skulle få priset. Så då blir det en sväng på grillen, berättar han och ler.

Vad är det viktigaste du gör i rollen som lärare?

- Hjälper individerna att växa. Att få varje elev att nå så långt de kan utifrån sina förutsättningar är viktigt för mig, svarar han rappt.

Vad vill du utveckla i ditt jobb?

- Det finns alltid något som kan bli bättre. Jag provar ofta nya saker. Alla klasser är olika, det som fungerar i en funkar inte i en annan.

Varför valdes du ut av juryn, tror du?

- Utifrån det eleverna skrivit i sina nomineringar och detta var tredje gången jag var nominerad och tydligen var jag på tapeten redan i fjol viskade en fågel i produktionsteamet, nämner han.

Hur var det att träffa Jon Henrik Fjällgren?

- Jättekul att det var just han som delade ut priset. Jon Henrik sa att han tycker det är viktigt med lärare som ser och bekämpar orättvisor. Vi har båda haft en jobbig skolgång utifrån att vi är samer, berättar Martin.

Vad är ditt bästa knep som lärare?

- Att vara den jag är som person, att vara sig själv, svarar Martin Persson som i söndags utsågs till årets högstadielärare och som till vardags jobbar på Hallens Kyrkskola.

Powered by Labrador CMS