Här ska skruvas med Bob. (Foto: arkiv 2019)
Här ska skruvas med Bob. (Foto: arkiv 2019)

Svårt få tjejer söka Teknikcollege

STRÖMSUND (JT) Teknikcollege vid Hjalmar Strömerskolan har problem. Det är för få sökande och unga kvinnor saknas. I gymnasiet årskurs 1 i år är det bara en elev som tagit chansen att direkt efter skolan få ett jobb. När åtta elever tog studenten i våras hade alla redan fått arbete redan före examen i någon av Strömsunds alla industrier.

Publicerad

– Startsträckan att komma in i arbetslivet är kort efter att eleverna gjort sin praktik och skolan är avklarad säger Mikael Persson, ordförande för Teknikcollege (TC) i Strömsund och personalchef hos Engcon. Han har funnits med ända sedan TC certifierades och leder styrgruppen med representanter från kommunen, skolan och näringslivet.

– Utmaningen för industrin är att hitta fler tjejer och kvinnor. Många väljer utbildningar som är studieförberedande till högskola och universitet. Men, det går att göra karriär också efter Teknikcollege. På Engcon har vi till exempel en kille som började som montör och som nu efter intern utbildning är säljchef i Australien. Han kunde produkterna inifrån. Det gäller att marknadsföra vad ett industriarbete innebär och visa att företagen ligger långt framme, både tekniskt och med arbetsmiljön. Det finns en föreställning att jobbet är skitigt och bullrigt, men så är det inte längre. Jag tycker att man i stället för att välja till kurser så borde man i framtiden kunna välja bort! Vilken utbildning genererar jobb? Diskussionen förs på regeringsnivå, säger Mikael Persson.

– För att öka intresset gör vi besök i åk 8 och 9 och berättar om möjligheterna i teknikprogrammet. Det kan vara så att det är många som inte har vetskap om vad det innebär. Vi har samverkan med grundskolan, och vi anordnar tjejkvällar, berättar Johanna Ottosson, TC-samordnare vid Hjalmar Strömer skolan.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS