Bildtext: Gunnar Lindahl, Holmsjö, jobbar i Norge men får inte komma tillbaka efter julledigheten. Arbetsgivaren vill att han vaccinerar sig först. FOTO: Privat.
Bildtext: Gunnar Lindahl, Holmsjö, jobbar i Norge men får inte komma tillbaka efter julledigheten. Arbetsgivaren vill att han vaccinerar sig först. FOTO: Privat.

Gunnar får inte återvända till jobbet i Norge – arbetsgivaren kräver vaccinationsintyg

Gunnar Lindahl var julledig från jobbet på en åkerifirma i Norge. Nu får han inte komma tillbaka. Företaget vill inte bekosta covidtestet och anser att han ska vaccinera sig i Sverige.

Publicerad

.

– Problemet är ju att det är turordning som gäller här, så det lär ju dröja, säger Gunnar Lindahl till Jämtlands Tidning.

Det är snart ett år sedan som han fick anställning i Öyfjellet (utanför Mosjöen) i Norge. Där planeras Norges största vindkraftpark, och Gunnar är anställd av ett norskt åkeri. Det har hittills fungerat bra, trots pandemin.

– Jag känner ju folk som jobbar i samma bransch som har blivit permitterade, men vi har fått jobba på. Det verkar vara olika från företag till företag hur man tänker, säger Gunnar Lindahl.

Efter julfirandet hemma i Sverige var tanken att han skulle åka tillbaka till Norge i förra veckan. Men då var det helt plötsligt tvärstopp – från arbetsgivaren. För att ta sig tillbaka till Norge krävs inte bara ett negativt PCR-test i Sverige, du måste också testas i Norge. Men PCR-testerna är inte gratis.

– Tydligen så kostar det mycket pengar att testa sig i Norge, och det vill inte företaget stå för. Så då tyckte de att jag kunde vaccinera mig i Sverige istället, och sedan komma tillbaka, berättar Gunnar Lindahl.

Men det är lättare sagt än gjort. I Sverige gäller en strikt prioriteringsordning, där särskilda boenden, riskgrupper och vårdpersonal går först. Det går därför inte att boka någon tid för vaccination än på ett tag.

– Jag har ringt och kollat, men det är omöjligt. Man tycker ju att det hade kunnat räckt med ett svenskt negativt test, men det litar de tydligen inte på i Norge, säger Gunnar Lindahl.

Ekonomiskt har han ställts inför en tuff situation, eftersom han också står utan a-kassa.

– Det är inget roligt läge såklart. Nu försöker jag leta runt och se om det finns andra arbetsgivare där borta som resonerar lite annorlunda.

Norge har från och med den 2 januari infört utökade inresekrav, och många vägar mellan Västsverige och Norge hålls stängda. Det är numera endast Europavägarna (däribland E14) som håller öppet.

– Det är en helt annan inställning till corona, även bland folk, i Norge. Det är väldigt uppskruvat och som svensk är du nästan paria.

Det märker du som privatperson?

– Ja, absolut. Det finns en misstänksamhet.

SIMON GUNNHOLT

Powered by Labrador CMS