Unikt paketerbjudande på kyrkogården

KROKOM (JT) Krokoms pastorat prövar nu ett nytt grepp: att återanvända både en grav och den tillhörande gravstenen tillsammans. De börjar med att testa detta på kyrkogården i Ås, med två gravar där.

Joachim Reineke är kyrkogårdschef och han säger:

–Att vi nu återupplåter gravar tillsammans med de existerande stenarna – det kan det hända att vi är ensamma om i länet med. Gravrätter utgår ju efter 25 år så vi har massor med stenar som vi tagit bort. Det är ju ett kretslopp. Men det är ett sådant resursslöseri med stenarna och normalpriset för en ny sten ligger på runt 20 000 kronor, kanske mer. En del har hämtat stenar på Rödön för en symbolisk summa och sedan stått för avslipningen själva.

Nu testar vi alltså ett ”paket” med både gravplats och den tillhörande stenen som redan finns där. Vi har slipat av och tvättat stenarna. så ny gravering tillkommer för den nya gravrättsinnehavaren. Om det hela faller väl ut så kommer vi att fortsätta med detta på fler av våra elva kyrkogårdar. En del gravar är förstås kulturhistoriskt viktiga,alla gravstenarna på våra kyrkogårdar i Krokom är kategoriserade efter två olika kategorier, avslutar Joachim.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS