På Sportringen är det full fart för butiksägare Magnus Hjortliger och kollegorna. I dagarna har fyra medarbetare nyanställts till butiken.
På Sportringen är det full fart för butiksägare Magnus Hjortliger och kollegorna. I dagarna har fyra medarbetare nyanställts till butiken.

Hoppfullt hos handlarna i Storlien - återanställer och har fördubblat omsättningen

STORLIEN (JT) Utanför Storliens Fjellhandel står nu fler norska än svenska bilar parkerade. Till butikerna rekryteras ny personal, hyllor fylls snabbt upp för en sommar med norsk gränshandel och känslan hos butiksägarna är mer hoppfull än på länge.

Publicerad Senast uppdaterad

Sedan Norge den 3:e juni införde lättade reserestriktioner till Sverige för fullvaccinerade norrmän eller de som kan påvisa antikroppar, har tillströmningen från andra sidan gränsen till butikerna i Storlien ökat betydligt. Det är måndag förmiddag när Jämtlands Tidning besöker Storliens Fjellhandel och inne på Coop är det mer kunder än Henrik Weile, butikschef, är van vid en sån här dag under pandemin.

–Vi har märkt en klar skillnad sedan början på juni och det syns även på siffrorna. Norrmännen står för 97 procent av omsättningen, så när de varit borta har siffrorna varit väldigt låga. Men nu börjar de komma tillbaka och vi ser en procentuell fördubbling i omsättning, om inte mer, de senaste veckorna. Sen är det såklart långt under där vi ska ligga, säger Henrik Weile.

Under fjolåret tvingades butiken varsla halva personalstyrkan, men nu kan man för första gången sedan pandemin kom både åter- och nyanställa personal.

–Nu är det mellan 12 och 18 stycken som ska nyanställas. Det var väldigt trist att tvingas säga upp sin personal förra året, men vi hade trots allt jobb åt hälften. Mitt fokus har varit att ta vara på personalen så gott de går och se till deras intressen, säger Henrik Weile.

Vad förbereder ni er på inför sommaren?

Vi förbereder oss på att det kommer komma mycket folk. Det känns jättebra och vi har börjat fylla upp butiken, även om det fortfarande är lite tomt. Den här veckan återgår vi också till daglig leverans till Systembolaget som vi är ombud för. Det brukar vara en bra indikator på hur det går, säger Henrik Weile.

Det är inte bara Coop-butiken som fyller på sortimentet inför sommaren. Även på Eurocash håller butikschef Joakim Flygare och personalen för fullt på att fylla upp flera av hyllorna som länge stått tomma.

–Vi har liksom jobbat i ett år med att tömma butiken, nu är det tvärtom och det är naturligtvis mycket roligare. Vi har tack och lov kunnat behålla all personal, trots att det varit ett år som varit ovisst och jobbigt på många sätt. Nu rör det sig så smått lite norskregistrerade bilar hit och det börjar verkligen hända grejer. Vi är redo inför sommaren, jätteladdade och bilarna går fulla upp hit med varor hela tiden nu. Det är fantastiskt, äntligen, säger Joakim Flygare.

Magnus Hjortlinger är butikschef på Sportringen som öppnade i april förra året, mitt under härjande pandemi. Även han beskriver sommaren i positiva ord.

–Det går bra nu. Sedan gränsen öppnade upp lite mer är det merparten norrmän som kommer hit, så det är en jätteskillnad mot hur det varit innan. Men sen ska vi inte glömma alla svenskar som också kommer hit, de är ju också nyfikna på det som hänt här i Storlien, säger Magnus Hjortlinger och fortsätter:

–Precis i dagarna har vi anställt fyra nya medarbetare. Men det kommer vi mer än dubbla framöver, så vi behöver nyrekrytera ytterligare fem, sex personer när vi väl är ”up and running” som vanligt igen. Vi kommer absolut behöva mer folk och vi är hoppfulla inför sommaren.

Lika glada som butikerna är att gränsen börjat öppna upp, lika glada är norrmännen att kunna komma över och handla. Ute på parkeringen är Anna och Marta från Trondheim i full färd att packa in sina fynd i bilen. Det är första gången sedan pandemin bröt ut som de är på besök vid Fjellhandeln.

–Det är härligt att vara tillbaka, även om det fortfarande är lite tomt i butikerna. Men läsken är billig, det är den inte i Norge. Sen är det väldigt mysigt att vara ute på biltur igen, säger en förnöjd Marta.

–Vi har både barn och barnbarn, så vi måste ju köpa med sånt här. De kommer bli väldigt glada och nöjda, lägger Anna till.

Nu håller alla på Fjellhandeln tummarna för att Jämtland inom kort ska bli grönt på ”corona-kartan” så att det blir ännu enklare för norrmän att resa in till Storlien. Men att känslan inför sommaren känns ljusare än på mycket länge är det ingen tvekan om.

–Nu är vi bara positiva och gränsen måste ju öppnas snart, inte bara för handelns skull. Sen tror jag att gränshandeln kommer behöva en period att återhämta sig och komma tillbaka. Men intresset och behovet finns, det ser vi ju tydligt, säger Henrik Weile.

Powered by Labrador CMS