Tidigare kommunalrådet Göran Bergström har lämnat Socialdemokraterna – rivningarna i Backe blev sista spiken i kistan

STRÖMSUND (JT) Förra kommunalrådet Göran Bergström har lämnat Socialdemokraterna för att spendera pensionen med sin fru Carola. Han har inga planer på att engagera sig politiskt igen.

Publicerad

– Jag föddes fri, jag har nu gått i pension, och jag vill dö fri, säger Göran Bergström som just nu befinner sig i sin lägenhet i Wien.

Göran och Carola planerar att spendera vinterhalvåret i Österrike och sommarhalvåret i Strömsund som ligger närmast Görans hjärta.

– Det känns bra att kunna lämna alla politiska uppdrag så att vi kan vara tillsammans, säger Göran.

I april 2021 lämnade Göran posten som kommunalråd i Strömsunds kommun, men stänger nu också dörren till partiet.

Det hade uppstått oenigheter runt vissa frågor inom partiet. Göran var emot att det kommunala köket i Backe skulle läggas ut på upphandling. Orsaken var att det fanns intresserade köpare som ville driva sjukhuset och Göran hade lagt ner mycket jobb för att det skulle bli ett nytt avtal med de potentiella nya ägarna.

När kommunstyrelsen tog upp ärendet att flytta köksverksamheten till Hoting tappade de nya ägarna intresset. Göran, som hade kontakt med de intresserade köparna, hade bett att kommunstyrelsen skulle ta bort köksfrågan från handlingarna av just den anledningen, vilket alltså inte skedde och köket gick ut på upphandling.

– Vi var väldigt nära en försäljning, berättar Göran.

När Göran Bergström gick emot sitt eget parti i frågan om rivningarna av kommunala fastigheter i Backe blev hans lojalitet ifrågasatt, något som fick honom att slutligen lämna partiet. Nu ska han spendera pensionen tillsammans med sin fru Carola, halva året i Strömsund, halva året i Österrike.
När Göran Bergström gick emot sitt eget parti i frågan om rivningarna av kommunala fastigheter i Backe blev hans lojalitet ifrågasatt, något som fick honom att slutligen lämna partiet. Nu ska han spendera pensionen tillsammans med sin fru Carola, halva året i Strömsund, halva året i Österrike.

Det var första gången han gick emot sitt parti. I samband med att Strömsunds Hyresbostäder (SHB) beslutade sig för att riva bland annat den gamla läkarvillan i Backe, som senare blev ockuperad, i stället för att undersöka om det fanns någon marknad för försäljning som den sista spiken slogs i kistan.

– Min uppfattning var att man rimligtvis borde se om det fanns någon seriös köpare av fastigheterna och börja där. Men i och med att jag gick emot partiet blev jag kallad till ett möte, ett förhör som jag uppfattade det, säger Göran.

På mötet diskuterade Göran rivningarna med bland andra Bengt Bergqvist, ordförande för SHB, där Göran argumenterade för sitt resonemang. Ordföranden för SHB var inte intresserad av att lägga ut beståndet för upphandling, utan hade bestämt sig för att riva vissa bostäder.

– Efter 40 minuter får jag höra att SHB redan hade beställt rivningen från en entreprenör. Varför sitter vi då här och diskuterar? Det var absurt, det var droppen, berättar Göran.

– Jag begrep inte hur man kunde resonera på det sättet. Jag tyckte att det var egendomligt, säger Göran

En tid senare kallades Göran till ytterligare ett möte höra att han inte var lojal mot partiet som menade att hans ställningstagande skapade kris inom partiet. Men Göran stod på sig.

och tillägger:

– Jag hade fem fantastiska år som kommunalråd och kunde röra om i grytan ganska bra, men i just de konkreta frågorna som rörde Backe till exempel hade jag en helt annan uppfattning som jag stod fast vid.

Han tycker också att Socialdemokraterna gjorde ett stort misstag som inte försökte etablera en dialog med Backeborna.

– Det finns krafter i Backe, seriösa och fantastiska entreprenörer. Man ska ju stötta dem. Man ska ju hjälpa bygden och inte bara kapa av alla kontakter, säger Göran och fortsätter:

– För mig är det obegripligt hur man överhuvudtaget kan beställa en rivning innan man ens ser om det finns en marknad för försäljning? Då har vi ju i alla fall försökt. Kommunen har sålt ut fastigheter på andra ställen i Strömsund, men inte Backe. Det finns ingen konsekvens i det resonemanget. Dessutom är det en ganska stor kapitalförstöring att förstöra fastigheter när det finns seriösa köpare. Det är ju skattepengar, menar Göran som efter mötet funderade på om det verkligen var värt att fortsätta.

Dessutom skulle Görans fru Carola gå i pension. Paret har varit gifta i 30 år men har under 16 år levt åtskilda då de haft olika uppdrag i olika länder. Göran säger att han nu har överlåtit agendan till Carola.

– Eftersom jag ändå inte skulle ställa upp i någon valrörelse hade jag en diskussion med min fru, och kom fram till att jag tackar för kaffet, bryter med allt och går ur partiet också. Jag gjorde ett kortare gästspel inom politiken och försökte göra vad jag kunde, säger Göran som började med politiken för att han ville ge tillbaka och göra något gott för Strömsund.

– Jag är ingen politiker egentligen, jag ville bara att det blir verkstad.

Göran har fått olika förfrågningar från olika föreningar, men tackar konsekvent nej. Han och Carola är i färd med att göra i ordning lägenheten i Wien.

– Vi kommer vara mer i Wien nu, men vi lämnar aldrig Strömsund. Det är den absolut säkraste och tryggaste och bästa platsen i hela världen, det kan jag faktiskt säga.

Powered by Labrador CMS