Gör om och gör rätt om Landön!
Svälj prestigen.
Med stor envishet avser majoriteten i Krokoms kommun driva igenom nedläggning av Landöns förkolskola och fritidshem. Under kupartade former togs beslut om nedläggning av Barn- och Utbildningsnämnden i Krokoms kommun den 4:e juni.
Tre arbetsdagar innan hade det politiska styret skickat pressmeddelande att förskolan ska stängas. Kommunens tjänstemän har sedan dess försökt svara på våra frågor och att få fram det underlag som borde funnits på bordet innan beslutet fattades utan att lyckats.
Enligt barnkonvention skall man göra en bedömning om vad som är barnets bästa innan beslut fattas. Där har kommunens tjänstemän kommit fram till att det bästa för det enskilda barnet är att förskolan blir kvar.
Kommunen som arbetsgivare har brustit gällande medbestämmandelagen (MBL). Enligt MBL är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling vid förändringar av verksamheten. Det är först efter att arbetsgivaren fullgjort sin förhandlingsskyldighet som beslut kan fattas. Denna förhandling är ännu inte klar.
Det råder oklarheter huruvida Barn- och utbildningsnämnden enskilt kan fatta beslut av denna dignitet. Detta kommer vi att få klarhet i när förvaltningsrätten kommer med sitt svar på de överklaganden som nu bereds där.
För samhället är stängningen katastrofal då den försvårar för barnfamiljer att bo i området. De stora företagen på orten har kraftfullt protesterat både i möten och skriftligt till kommunen.
Ovanstående punkter är bara ett axplock på oklarheter som råder. Bara dessa borde räcka för att svälja prestigen och ompröva beslutet.
Det finns mängder av frågor från föräldrar, företagare, civilsamhälle och kommunens egen personal. I de flesta fall möts dessa med tystnad och de svar som ges visar sig i de flesta fall inte stämma med verkligheten. Det är högst oroande att det råder stora meningsskiljaktigheter mellan kommunens ledning och de medarbetare som gör det faktiska arbetet som nu skrivit protestbrev till kommunen, sin arbetsgivare. Min egen erfarenhet är att de medarbetare som genomför arbetet i de flesta fall bäst kan bedöma förutsättningarna för en bra verksamhet.
Det handlar idag om 11 barn. Efter årsskiftet handlar det om 12 barn eftersom området har inflyttning.
Socialdemokrater och moderater har själva vid ett flertal tillfällen erkänt att denna hantering har varit undermålig. Kristdemokraterna sa redan på mötet i Enarsvedjan i somras att de var beredda att ompröva beslutet med den information som då gavs.
På Kommunstyrelsen den 18 september lämnades ett initiativärende från Centerpartiet att ompröva beslut om verksamhetsflytt (nedläggning) av Landöns förskola och fritidshem. Detta antogs och skall nu beredas vilket inte kommer att vara klart innan den 1:a oktober då beslutet skall verkställas.
Styret i Krokoms kommun, har nu chansen att visa att dom menar allvar med att korrigera de brister som uppdagats genom att skjuta på verkställigheten av beslutet om verksamhetsflytt (nedläggning) av Landöns förskola och fritidshem. Kommunchefen får därmed det andrum som krävs för att ta sitt ansvar som arbetsgivare gällande MBL och att gå till botten med de meningsskiljaktigheter som råder mellan chefer och arbetstagare i kommunen.
Gör om, gör rätt - Medborgarens aktiva deltagande stärker demokratin och gör skillnad för alla deltagare.
Mats Mathiasson, Centerpartiet i Krokom