Jämtlands första kaninhem har öppnat

ALSEN (JT) Åsa Andersson bor på Glösagården i Glösa i närheten av Alsen. Där finns också 28 kaniner. Här har det som antagligen är Jämtlands allra första kaninhem precis öppnat.

Publicerad Senast uppdaterad

–Som barn hade jag enstaka kaniner och höll bland annat på med kaninhoppningstävlingar. Som vuxen har jag alltid längtat efter kaniner, de är så otroligt fina, berättar Åsa. När hon var inne och surfade på Blocket, lade hon märke till att det vara så många annonser om kaniner som behövde omplaceras. Orsakerna kunde vara att barnen tröttnat, att allergier uppstått eller något annat.

–Ja, jag såg så mycket av det på Blocket och man kan ju samtidigt undra hur många kaniner som bara släpps rätt ut i naturen.

Hon tog därför först en kanin genom en Blocket-annons, sedan en till, därpå en till… När hon hade sammanlagt fem kaniner insåg hon att det började bli för mycket att ha hemma i huset.

–Jag förstod att jag måste göra något seriöst. Förra sommaren började vi att bygga om den gamla ladugården till ett fungerande kaninstall. I veckan öppnade kaninstallet och gensvaret blev omedelbart mycket stort:

–Ja, massor av folk har hört av sig, både de som ville omplacera sina kaniner och de som vill ha kaniner. Det är fantastiskt roligt!

Kaninstallet rymmer just nu 28 kaniner, varav tio ungar. Raserna är många, men den lejonhuvade dvärgkaninen är nog Åsas absoluta favorit. Glösagårdens kaninstall följer Jordbruksverkets riktlinjer och är registrerade och godkända hos Länsstyrelsen. När Åsa får in en kanin undersöker hon den, kollar tänder och klipper klor. Hon tar ut adoptionsavgifter men har också återlämningsgaranti. Gården har även kaninuthyrning, kaninpensionat och uppfödning i en mindre skala. Men detta är ingen som man blir rik på:

–Nej tvärtom, men vi har också grönsaks- och blomsterodlingar på gården. Glösagården är mer än bara kaniner, vi har andra projekt också, säger Åsa Andersson.

Powered by Labrador CMS