Margareta Persson har klivit in i glassbranschen denna sommar, som delägare i Glass Å Parken. Några av de sommarjobbande ungdomarna heter Jesper Friberg, Malte Ejnebrand samt Gabriel Hjelm
Margareta Persson har klivit in i glassbranschen denna sommar, som delägare i Glass Å Parken. Några av de sommarjobbande ungdomarna heter Jesper Friberg, Malte Ejnebrand samt Gabriel Hjelm

Glassig upplevelse i Ytterån lär ungdomar service

YTTERÅN (JT) För andra året i rad har det varit glasskafé i Åparken. Elisabet Tillas har varit med sedan starten men har i år fått en ny glasspartner: Margareta Persson från Dvärsätt. –Vi stänger om ungefär en vecka efter en fantastisk sommar, säger Margareta.

Publicerad

Även de sommarjobbande ungdomarna är nöjda. Omkring 16 ungdomar sammanlagt har jobbat där under olika perioder i sommar. Den dag Jämtlands Tidning tittar förbi, jobbar bland annat Jesper Friberg, Malte Ejnebrand samt Gabriel Hjelm. De tar betalt, plockar disk och serverar glassar för fulla muggar.

Det är jättekul att glasskaféet kommit, det har verkligen lyft byn. Här fanns ju inte så mycket, i princip bara macken och det var svårt att hitta sommarjobb tidigare, säger trion.

Både Elisabet och Margareta Persson minns sina egna, första sommarjobb:

Jag jobbade på en våffelservering, berättar Margareta och fortsätter:

Vi har försökt att prata och lära ungdomarna om service och hur man beter sig gentemot kunder. En del är lite blyga mot kunderna, men dessa kunskaper är något som de kommer att ha med sig hela livet.

Trots att det ingår fri glass som arbetsförmån, äter Jesper, Malte och Gabriel inte särskilt mycket längre. Jesper och Malte avslöjar dock att ”Gålgauken” är en favorit. Den innehåller lakritsglass, hallonsorbet med hallonsås, maränger och grädde. Gabriels favorit är nog ”Tyllmejs” med vaniljglass, citronsorbet, rabarber- och jordgubbskompott, vaniljdrömmar och grädde. Den kritik som kommit till Glass Å Parken, handlar om att det är Sia-glass som serveras, inte hemgjord gelato. Elisabet förklarar:

Jag är visserligen utbildad inom glasstillverkning och första planen var att göra egen gelato. Men folk förstår inte hur dyr glassen hade blivit, dessutom känns marknaden mättad, med duktiga glasstillverkare i Östersund, Krokom, Åre… Därför har vi satsat på att göra en helhetsupplevelse med hängmattor, krocketspel och annat. Glassen lyfter vi med massa olika tillbehör och serverar vackert i höga glas: det ska finnas textur och crunch, både sött, salt och något för ögat…

Sista frågan: blir det en tredje sommar med glass i Ytterån?

Vi ska utvärdera denna sommar när vi stängt, så vi får se. Vi hyr lokalen från år till år och skulle gärna vilja att glasskaféet får fortsätta i någon form.

Powered by Labrador CMS