Per-Anders Persson har odlat jordgubbar i Gevåg i över sextio år och årets skörd ser ut att bli bra.
Per-Anders Persson har odlat jordgubbar i Gevåg i över sextio år och årets skörd ser ut att bli bra.

Per-Anders i Gevåg spår bra skörd för sina jordgubbar – första jämtgubbarna plockade

RAGUNDA (JT) Per-Anders Persson har odlat jordgubbar i över sextio år. Det har de senaste åren inte blivit en fullt lika stor skörd som han hoppats på men nu verkar det bli ett riktigt bra år. 2 juli kom de första plockarna.

Publicerad

Per-Anders bor i Gevåg, ungefär fyra kilometer från Hammarstrand. Där har han odlat jordgubbar sedan sextiotalet. Han har haft problem med jordgubbsskörden de senaste åren på grund av vintrarna men årets väder har varit jämnare och gjort att jordgubbarna haft tid på sig att mogna. Per-Anders berättar om hur det snart är dags för skörd.

– I morgon kommer det plockare vid åtta och efter det ska det säljas jordgubbslådor i Hammarstrand. På eftermiddagen kommer vi nog att öppna kaféet. Det finns inget som är så gott som helt färska jordgubbar, säger han.

I år kommer det främst vara ungdomar från bygden som kommer för att plocka jordgubbar men Per-Anders berättar om arbetskraften han haft under åren som kommit från hela världen.

– Jag har haft mycket folk från Polen och Ryssland men även från Tanzania och Thailand. Folk lite överallt ifrån, berättar han.

Sedan sextiotalet har Per-Anders odlat jordgubbar och under de första åren hade han inga maskiner utan allt arbete var av manuellt slag med hacka och spade. Det var hårt arbete men Per-Anders berättar att han aldrig såg på det på det sättet och att det gjorde att han lärde sig arbetet ordentligt.

– Man tänker bara på att det ska göras. Jag var i skogen och jobbade på morgonen och senare på dagen var det jordgubbar. Det var hantverk, det. Det finns folk som tror att det bara är att plantera och vänta men över sommaren är det ett heltidsarbete med ogräset, säger han.

Man odlar inte jordgubbar i över sextio år utan att samla på sig en mängd historier. Per-Anders har under vintern suttit och skrivit ned minnen och anekdoter som till slut ska sammanställas och bli en bok. Per-Anders berättar om gången han, med bilen full av jordgubbslådor, körde ikapp och stannade en postbuss han trodde hade glömt hämta lådorna - men som i själva verket var full av förvånade pensionärer.

– Jag körde om och han stannade och jag tänkte att nu jävlar anamma ska jag säga åt honom. Då säger chauffören åt mig att jag får vänta en stund så att rätt buss kommer, skrattar Per-Anders.

I släktgården Jonas-Pers, som Per-Anders äger ska sommarkaféet öppna den 2 juli och han berättar om hur det känns. Till följd av coronapandemin hade de inte öppet i fjol.

– Det är jätteroligt att kunna öppna. Förra året spelade det inte så stor roll att inte kunna öppna kaféet på grund av pandemin men i år ser man att folk skriver på Facebook att de inte tänker köpa några jordgubbar innan jag har skördat, säger han.

Powered by Labrador CMS