Rebecca Eriksson, Joxåsen och Hugo Danielsson, Ås var några av dem som bjöd på skönsång med sina egna tolkningar av kända låtar.
Rebecca Eriksson, Joxåsen och Hugo Danielsson, Ås var några av dem som bjöd på skönsång med sina egna tolkningar av kända låtar.

Marknad med mysfaktor i Myrviken

Myrviken (JT) Människor sugna på att umgås, andra sugna på att visa upp sina alster till försäljning. Då passar det med en liten marknad när restriktionerna har lättat en del. I helgen var det många som passade på att besöka gårdsmarknaden i Backen en liten bit utanför Myrviken.

Publicerad

Gården är perfekt för en mindre marknad. Inbjudande med många öppna ytor men även flera lummiga oaser att uppsöka en varm dag som denna lördag. På gården bor Anneli och Eskil Tirén. Anneli är den som arrangerar marknaden. Vid frågan hur hon kom på idén svarar hon med ett leende:

- Varför målar man varför odlar man? Anneli svarar själv på sina frågor.

– För att man vill!

I Borgen finns en lång tradition av marknader, tidigare anordnades Borg Marten vid Sveaborg. Anneli upplevde dock ytan där liten, det rymdes inte många knallar. Här hemma på egna gården, där hon bott sedan -84, ryms det fler. Hon har själv rest runt på lite marknader och sålt sitt örtsalt och hantverksprodukter. Pga pandemin har försäljningen sista året mest skett genom Reko Ring Berg. Marknader tycker Anneli är ett trevligt sätt att umgås på så självklart är det saknat. Denna dag hade hon sett fram emot och tillsammans med maken och barnen jobbat hårt på gården för att den ska fungera perfekt med plats för knallar, servering och parkering.

I det vackra julivädret var det många som tog sig en tur till gården för att beskåda lokal konst, äta gott och handla, mestadels lokalt tillverkade varor. Fikaförsäljningen stod byalaget för. Ville man äta lite matigare serverade 321, en samling frikyrkor, persisk kebab, lagad av Hamid med familj från Östersund. En lite mer exotisk rätt som flera passade på att prova. Besökare betalade vad de tyckte maten var värd och överskottet gick till en nyöppnad ungdomsgård på Mötesplats Oviken.

Maträtten var uppskattad att Hamid i hast fick köra ner till Myrviken två gånger under dagen för påfyllnad av råvaror. På utomhusväggar visade Anneli själv och hennes grannar Helen Asp samt Eva Dahlgren sin konst. Ute på gården stod knallar spridda. Allt från stickat, havtorn till hundleksaker fanns till försäljning. I lillstugan fanns loppis. Hela dagen var det musikunderhållning av olika lokala artister. En lagom stor marknad som i det hela gav mersmak. Det var flera besökare som uttryckte förhoppningar om att detta inte var enda gången det anordnades marknad i Backen.

Fakta: Northern Light är en ungdomsgård som startats av 321-kyrkorna och Växtpool Jämtland. Under höstterminen 2020 hade den öppet några gånger innan restriktionerna satte stopp. Planen är att ha aktiviteter på fredagskvällar och ge Myrvikens ungdomar en träffpunkt med vuxna på plats.

B-O Nydalen och Allan Westberg, båda från Borgen beundrade Gunnar Perssons, Myrviken träsniderier
B-O Nydalen och Allan Westberg, båda från Borgen beundrade Gunnar Perssons, Myrviken träsniderier

Powered by Labrador CMS