Annette Jansryd klappar om getterna som är en korsning mellan Afriksansk dvärgget och Jämtget. En av dessa har redan fått en killing.
Annette Jansryd klappar om getterna som är en korsning mellan Afriksansk dvärgget och Jämtget. En av dessa har redan fått en killing.

Gårdsliv en framtida besöksnäring

KROKOM (JT) Nu sjuder gårdslivet på Sunnanå gård i Åflo igen. För snart två år sedan flyttade familjen Annette och Claes Jansryd med sina tre barn in på gården och fyllde den med djur och gårdsliv.

Publicerad

Här finns getter, höns, minigrisar, hundar, katter, gäss, får och hästar. När vi går runt i hagarna och stallen kommer alla djuren fram och hälsar nyfiket. Ett riktig Bullerbyn med hagar för alla typer av djur och ett riktigt eldorado för djurälskare. Det var också tanken med livsstils bytet när familjen genom Projekt Kaxås flyttade till gården för snart två år sedan.

– Vi har en idé om att öppna gården för besökare och får förfrågningar från barnfamiljer som vill uppleva och umgås med djur, men sedan kom pandemin och det gör att vi har fått avvakta med den idéen. Men den finns där fortsatt, säger Annette Jansryd.

Men familjen har smygstartat, som många i dessa tider, finns det nu möjlighet att ta del av livet på gården digitalt. I Facebookgruppen ”Gaardslivet2020” kan man följa när fåren får lamm, hönsen kycklingar och getterna killingar.

Vi har nu också ansökt hos Länsstyrelsen om att få ta hand om misskötta djur, berättar Annette Jansryd. En sorts jourhem för djur som har det svårt hos sin nuvarande ägare.

– Ja precis så, vi tar emot dem en kortare period. Det är ganska mycket som måste ställas i ordning när man tar hand om misskötta djur och därför är det bra att kunna göra plats för dem under kortare tid, säger Annette Jansryd och berättar att de redan haft en get som bott hos familjen.

Gården ligger intill campingen i Kaxås och redan i somras lockades många av campingbesökarna till gården, barn och familjer som vill titta och klappa alla djuren.

Trots att det var pandemin så sprang det hit barn som ville klappa djuren och det är ju jätteroligt, säger Annette Jansryd.

Inne i ett av uthusen har familjen sina höns. Annette lyfter försiktigt på en av hönorna och därunder finns över 20 ägg i fina beiga och turkosa färger som hönan nu ruvar på.

– Jag lyste äggen igår och det är liv i alla så har vi tur får vi snart många kycklingar, säger Annette Jansryd.

Och det behövs för gården har också haft besök av räven som tyvärr hann härja ordentligt i hönsgården och familjen förlorade nästan hela besättningen.

Bland djuren finns också minigrisarna som hämtades ifrån södra Sverige. Här väntas snart små kultingar. Det märks att Annette och Claes ägnar mycket tid åt sina djur. I varje hage och stall som vi går in i kommer de tama djuren fram och hälsar glatt.

Än så länge drivs gården som fritidssyssla med planen är att en av de båda ska kunna gå ner i arbetstid och ägna sig mer åt gården, djuren och besökare.

Powered by Labrador CMS