Ung Reporter

Biosalongen i lokalen, här kommer det att visas olika filmer, säkert några producerade av ungdomarna.

Kulturell mötesplats för unga öppnade i Östersund

ÖSTERSUND (JT) Nu öppnar Mötesplats ung kultur inne på gamla tingshuset i Östersund. Projektet ska vara en plats för ungdomar i åldrarna 15 till 25 med intresse för kulturskapande att träffas och hänga, kanske börja jobba på något tillsammans.

Publicerad

Mötesplats för unga är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs med medel från Kulturrådet och Region Jämtland Härjedalen. Projektet drivs gemensamt av Bildkonsten och Filmpool inom enheten Kulturutveckling.

­–Bara för att det är Bildkonsten och Filmpool (som driver det här) betyder det inte att det bara är för konst och film. Det kan vara för folk som gillar att skriva eller dom som håller på med drama och musik, säger Karin Kvam som är projektledare.

I tisdags var invigningsdagen, då det visades film och annan konst som är skapad av ungdomar som är med i projektet. Nu kommer lokalen som man kommer åt via innergården bakom gamla Tingshuset stå öppen varje tisdag och torsdag samma tid fram till 24:e Maj.

–Det är ett jättebra tillfälle att berätta för oss vad man vill göra framåt, säger Karin Kvam.

Från vänster: Kazper Vikström Aloandersson och André Demår som har bidragit med konst inför invigningen.

Det som händer på mötesplatsen kommer att bestämmas mer eller mindre av de som går dit. Något som de drivande ser som mycket viktigt. De vuxna som driver projektet är kunniga inom olika former av kulturskapande och de har kontakt med studieförbunden för att kunna hjälpa ungdomar i sitt skapande.

–Jag tror att det kommer bli roligt att ha en ny plats att träffas på, man kan ju ses på skolan eller på ett café men det här är ju mer som en samlingsplats som är till för oss, säger Kazper Vikström Aloandersson, en av de ungdomar som varit med ett tag.

Olika verk av unga kulturskapare.

–Dom pratade om att ha en grafittiverkstad någon gång plus att det finns massor av material om man vill till exempel lära sig fota eller lära sig filma, säger André Demår som också varit en del av mötesplats ung kultur länge.

Se också videoreportage på Jamtlandstidning.se

Vi kommer att lyssna av vad ungdomarna vill göra, sedan kanske vi slussar vidare dom till andra platser. Men också som ett ställe där man bara kan vara och träffa ungdomar som är intresserade av samma saker, säger Karin Kvam.
Powered by Labrador CMS