Ung Reporter
Unga om värnplikt – hälften av tillfrågade vill göra lumpen
STRÖMSUND (JT) Hur tänker ungdomar idag kring detta med att göra värnplikten? Det har jag undersökt. Det har ju diskuterats fram och tillbaka om Sverige ska tvinga ungdomar till värnplikt eller ej.
Anders Pålsson ska snart fylla 64 år. Han är född och uppväxt i Jämtland och gjorde lumpen år 1977, då Sverige hade totalförsvar. Han berättar:
– När jag gjorde lumpen hade Sverige värnplikt och i princip alla män fyllda 18 år skulle mönstra för att sedan göra lumpen. Det viktigaste var att man lärde sig jobba i grupp. Man förstår att ingen klarar sig ensam och att man kommer längre om man samarbetar. Du får så stor respekt för andra och begriper att du ska lyda order. Hela lumpen går ut på att man ska följa en struktur och kunna lita på att de som bestämmer har koll på vad de gör. För att en kedja ska fungera måste alla veta sin plats och göra den uppgift man fått.
Sverige har något som heter totalförsvar, som innebär att alla mellan 16-70 år kan bli inkallade till att hjälpa till vid eventuella krig. Det är också när du ska fylla 18 som du får ett brev hem om mönstring.
Totalförsvaret är däremot inte lika omfattande idag som det var för 50 år sedan. Det sprids många videor på sociala medier från barnen födda 2004, som nu fått ett brev att göra lumpen. Många klagar och menar att de inte “orkar” göra GMU.
Jag tror inte det handlar om att orka eller inte. Det handlar om ens skyldighet att hjälpa till och försvara sitt land, att ha respekt för medmänniskor och veta att din hjälp gör skillnad.
Jag vill jättegärna göra lumpen. Jag har växt upp med en pappa som är medlem i hemvärnet och en syster som jobbar i Försvarsmakten. De har alltid uppmuntrat mig hur roligt men framförallt lärorikt det faktiskt kan vara att vara en del av militära styrkor.
Jag har många kompisar som verkligen inte vill, då de anser att det kräver för mycket av dem. Men jag säger att det är just det som är bra med värnplikten. Att faktiskt göra lumpen och utsätta sig själv för fysisk ansträngning stärker både den fysiska hälsan såklart men framförallt den psykiska sidan. Folk tänker nog inte på hur stor påverkan något liknande kan ha på psyket.
Ni vet vid det här laget hur beroende dagens ungdom är av inte bara sin mobil utan internet i stort. Om de hade fått komma ut och prova på det “riktiga” livet tror jag de inser hur mycket tid de slösar bort på en liten skärm. Jag säger inte att jag själv är bättre, snarare tvärtom. Men jag vill göra lumpen för att få en kalldusch och inse “wow, så här är det”
I en undersökning som jag gjorde bland elever på Vattudalsskolan i Strömsund och på andra skolor, så blev resultatet att 58% av dessa cirka 100 elever faktiskt kan tänka sig att göra lumpen. När jag sedan frågar om värnplikt bör införas i Sverige svarar hälften ja, hälften nej.
I samma undersökning ställde jag frågan:
–Varför vill/varför vill du inte göra lumpen?
En hel del skriver att det vore en häftig upplevelse som tar med många viktiga livserfarenheter. Samt att det är roligt och får en att tänka ett steg längre, nödvändigt för att bidra till ett bättre Sverige. Samtidigt skriver några att det är extremt jobbigt och att de inte orkar.
Att de inte ens orkar gå till skolan, så hur ska de orka utsätta kroppen för fysisk ansträngning dag in och dag ut. Det finns inga rätt eller fel i en sådan här typ av fråga, men det bör nämnas att det är otroligt viktigt att förstå allvaret med värnplikt och den militära styrkan i allmänhet.
Hade frågan däremot ställts innan Ryssland attackerade Ukraina är jag 99% säker på att resultaten i undersökningen hade sett helt annorlunda ut. Många har nog först nu förstått allvaret i förberedelser för krig och liknande uppsåt när de dagligen ser hur maktlöst ett land kan bli i sådana omständigheter, speciellt när kriget ligger relativt nära Sverige.
På sociala medier blir vi matade av sidor från detta som vi kanske inte sett förut. Sverige tar emot 4 000 ukrainska flyktingar dagligen och bara det gör stor påverkan på inte bara ungdomarna, utan alla medborgare.