Grytan har åter blivit aktuellt som militärläger för förläggning och övningsverksamhet. På bilden är generallöjtnanten och produktionschefen Johan Svensson, näst längst till höger, på besök hösten 2020 inför beslutet om att förlägga ett regemente i länet. Foto: Simon Gunnholt (arkivbild).

Grytan militärläger utan miljötillstånd – kan ta flera år att få

GRYTAN (JT) Försvarsmakten satsar på Grytans skjutfält och att det ska kunna användas igen från 2025. Men ännu saknas nödvändigt tillstånd. -För att ha ett skjutfält för skarpskjutning, då måste vi ha ett miljötillstånd och det har vi inte utan där håller vi på med en ansökan, säger Erik Löfgren, kommunikationschef på I 21.

Publicerad

I dagarna har nyheten släppts från Fortifikationsverket om en satsning på Grytan. Det är frågan om ett område som tidigare varit centrum i ett övningsområde för Norrlands artilleriregemente och som efter regementets nedläggning använts som flyktingförläggning. 

I samband med återskapandet av I 21 med Jämtlands fältjägarkår har Grytan åter blivit aktuell som en militär anläggning att räkna med. Här har förutom möjlighet till förläggning, kontor och liknande även funnits ett skjutfält som aldrig avvecklats helt, men nu är inne i en process där Försvarsmakten arbetar för ett miljötillstånd för att det ska kunna användas. 

Området har blivit ytterligare aktuellt med Natomedlemskapet och även med DCA-avtalet, enligt vilket USA ska få tillgång till en militärbas i Östersund eller trakten därikring. Den nyhet som Fortifikationsverket nu gått ut med gäller att byggnader på Grytan ska renoveras och anpassas och dessutom ska en ny byggnad uppföras. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS