Ung Reporter

Joar trivs med att vara aktiv i Försvarsungdom. Foto: Åsa Häggström

Joar och Aron är aktiva i Försvarsungdom

LÄNET (JT) I Östersund erbjuder Försvarsutbildarna ungdomsverksamhet för alla mellan 15 och 20 år. Detta kallas för Försvarsungdom.

Publicerad Senast uppdaterad

Genom olika aktiviteter får ungdomarna kunskap och gemenskap samt olika utmaningar inom försvar och krishantering. Joar och Aron är två av ungdomarna som är med.

Vad får de lära sig på verksamheterna? Och varför är det viktigt att utbilda barn och unga inom försvaret? Joar, 15 år, är med i Försvarsungdom i Östersund sedan några månader tillbaka och han har hunnit vara med på några händelserika läger. Han berättar:

– Man får testa på hur det känns att var i det militära och lär sig massa nytt.

Joar säger att han alltid varit intresserad av det militära och tycker det varit väldigt kul och intressant att få ta del av kunskap och göra olika övningar.

Joar rekommenderar fler att bli aktiva i Försvarsungdom. Foto: Åsa Häggström

Vad brukar ni göra under lägerdagarna?

– Vi får bland annat upptäcka mycket nytt, lära oss lösa problem och träffa nya kompisar.

Det roligaste men även det jobbigaste tycker han var kamratmarschen, som de gjorde för ett par veckor sedan:

– Man går cirka 1,5 mil i Östersund. Vi har fått lära oss om vad som är viktigt att tänka på när man går så pass långt.

En av största utmaningen hittills, har för Joars del varit eldposten. Man turas om att vara eldpost när man sover ute i tält, vilket betyder att man vaktar elden. Han berättar:

– Jag valde att ta passet mellan klockan 3 till 4 på morgonen, vilket jag nu i efterhand inte tycker var det bästa beslutet.

Man blir väckt en kvart innan sitt pass och sedan ska man sätta på sig underställ, jacka, byxor, keps och skor:

– Jag var väldigt trött och det var även varmt att sitta med alla kläder vid elden.

Kompisarna Joar, till vänster, och Aron. Foto: Åsa Häggström

Vad har ni fått lära er?

– Vi har bland annat fått lära oss att släcka en brinnande docka som symboliserade en människa, vi har även fått träna hjärt- och lungräddning och lägga förband.

En händelse som skedde under ett läger var att en av ledarna hoppade ner i en grop och låtsades få en pinne i benet.

– Vi fick agera som om det vore på riktigt så vi lade förband på honom samtidigt som vi skulle försöka hålla honom vaken och stilla, det var väldigt lärorikt.

Joar tycker att det är viktigt att utbilda unga inom försvarsmakten eftersom dessa kan behöva försvara Sverige i framtiden. Han rekommenderar fler att gå med i Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet och fortsätter:

– Det är bra att utbilda barn och unga för att de får en inblick i hur militären fungerar samt lär sig hantera krissituationer.

Joar berättar att civila personer kan hjälpa till jättemycket inom försvaret. Exempelvis med att laga mat till militären eller att hålla utkik och meddela om man ser något konstigt.

– När det var en främmande ubåt i Östersjön för några år sedan var det ju civilbefolkningen som först fick syn på den.

Joar är stolt över sin uniform. Foto: Åsa Häggström

Vad tänker du kring det som händer i världen?

– Jag tänker inte så mycket på det men självklart vet jag ju vad som sker och jag tycker det är hemskt att oskyldiga dör.

Är det något du vill säga till alla unga som är rädda att det ska bli krig i Sverige?

– Själv känner jag att det inte finns något att oroa sig för och jag tycker man borde fokusera på annat och inte vara rädd i onödan.

Aron, 16 år, är också med i Försvarsungdom i Östersund. Han säger att de i princip får prova på allt de vuxna får göra i lumpen fast på en lägre nivå.

– Jag har inte riktigt stött på någon utmaning men något som kan vara lite svårt är tidspressen, det mesta ska ske fort under lite tid.

Han tycker att det är en bra möjlighet för ungdomar att gå med i Försvarsungdom:

– Man lär sig mängder av saker, man träffar nytt folk och man har ett guldläge att utbilda sig vidare i det militära, såsom att göra värnplikt eftersom man har förkunskaper.

Powered by Labrador CMS