Marie Åhlstedts dricksvatten började lukta och smaka fränt i slutet på augusti. Lukten påminner om kylarvätska. Vattenproverna påvisade bland annat halter av bensen. Bakom Marie står vattentanken som kommunen körde till hennes tomt förra veckan.
Marie Åhlstedts dricksvatten började lukta och smaka fränt i slutet på augusti. Lukten påminner om kylarvätska. Vattenproverna påvisade bland annat halter av bensen. Bakom Marie står vattentanken som kommunen körde till hennes tomt förra veckan.

Giftigt dricksvatten i fastighet i Strömsund – kommunen sätter in vattentank

STRÖMSUND (JT) I augusti klagade en fastighetsägare till kommunen. Kommunens dricksvatten luktade starkt och efterlämnade en oljig hinna i munnen. Fyra dagar senare togs prover, veckan efter visade svaren att vattnet var otjänligt.

Publicerad

Man fann lösningsmedlen bensen, toulen, xylen och etylbensen i dricksvattnet i fastigheten intill Ströms Vattudal i centrala Strömsund. Ytterligare provtagningar och spolningar av vattenledningarna visade att det enbart var en abonnent som var drabbad, det fanns ingenting i huvudledningen. Spolningarna visade att det rör sig om en markförorening som troligtvis kommer från industriområdet som omger det drabbade huset. I huset bor Marie Åhlsted med sin familj. Mellan augusti och oktober månad har hon hämtat dricksvatten på brandstationen, förra veckan fick hon en stor tank som nu står utanför hennes hus.

– Jag är jätteglad över tanken, säger Marie som nu slipper duscha i det illaluktande vattnet.

Det är inte bara vattnet som luktar, ibland kommer samma lukt utomhus, vilket även besökare till familjen har konstaterat. Mysteriet ligger i varifrån lukten och markföroreningen kommer. På ena sidan av Maries hus ligger industrier, bland annat en lackfirma, och på andra sidan breder Vattudalen ut sig. Mellan husen kommer sjön in i en vik och Marie oroar sig för att markföroreningen ska sprida sig till vattnet. Men den oron delas inte av Strömsunds kommun. I september kontaktade AVA-enheten, vatten och avlopp, miljö- och byggavdelningen för att undersöka huruvida det kunde röra sig om en markförorening. Inte förrän i oktober skapade kommunen ett ärende i frågan.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 7 dagar
*Testkampanj*

1 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 12 mån

500 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 12 mån

800 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

50 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 1 mån

80 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS