Ung Reporter

Ewas hund Buster är van vid att tvättas och ställer gärna upp som fotomodell.

Ewa i Tulleråsen friserar hundar

TULLERÅSEN ( JT) Egenföretagaren Ewa Lögdberg driver verksamheten Hunddalen i östra Tulleråsen. Hon har själv ett stort intresse för hundar och driver nu hundfrisering sedan tre år tillbaka.

Publicerad

Mitt intresse för att klippa hundar startade för sju år sedan när jag skaffade min egna första hund, en engelsk cockerspaniel vid namn Buster. Jag som person gillar att göra så mycket som möjligt på egen hand och blev på så sätt intresserad av att lära mig klippa hundar, säger Ewa.

Det grundade sig i en hobby men efter att ha genomgått en nästan årslång hundfrisörutbildning 2018 i Sundsvall,började Ewa erbjuda pälsvård och ta emot kunder.. Idag är Ewa diplomerad hundfrisör och utbildad hundpensionatsföreståndare. Hon är också utbildad djurvårdare på Dille, men i grund och botten är hon utbildad maskinförare.

Innan jag gick färdigt utbildningen, så hade jag endast sysslat med hundfrisering lite smått till och från. Sedan dess har arbetet bara blivit större och större vilket är jättekul, nu tar det ungefär en halvtid.

Något av det roligaste med detta jobb är att se hur nöjda och glada hundägarna blir av resultatet. Vissa hundar blir också jätteglada medan andra är lite tveksamma. Men framför allt att hjälpa andra, eftersom detta inte är det lättaste att genomföra för den som inte har kunskapen, berättar Ewa.

För en hund som är väldigt tovig i pälsen, så finns det tyvärr inte så mycket att göra mer än att klippa ned den det kortaste det går. Då kan den känna sig obekväm och även frysa.

Ewa berättar initierat om olika hundrasers pälslager och att pandemin har gett effekter när det handlar om hundar:

Många har skaffat hund, men om det är deras första hund så saknas det lite kunskap ibland. Därför söker de hjälp hos mig, vilket är bra för hundens skull. En strävhårig tax till exempel, rycker man ju pälsen på, men skulle någon ny ägare få för sig att maskinklippa den på egen hand kan den bli helt förstörd. Pälsen blir då mjukare och hunden kan tycka det gör ont eftersom stråna då sätter sig fast i hårsäckarna på ett annat sätt. Jag har sett sådana exempel, så kunskap om pälsvård är viktigt. Det är alltid hundens bästa som måste vara i centrum.

En jämthund eller en gråhund har mycket underull och en tjockare päls för att kunna klara kylan, medan till exempel en chihuahua har ingen underull alls. Sedan finns det olika pälsslag, vissa hundraser klipper man inte alls, medan man på en cockerspaniel både rycker, maskinklipper och handklipper med sax.

Här får cockerspanieln sina klor klippta.

släktgården i Tulleråsen bor Ewa idag med sin sambo samt tre egna hundar: Buster och spanielkompisen Kipper samt Mira som är en västsibirisk lajka.

Jag har alltid varit en djurmänniska och som liten drömde jag om att ha en egen hund.

Den pågående pandemin har även lyckas sätta några stoppklossar i verksamheten. Efter att ha utbildat sig till hundpensionatsföreståndare så framsköts planen om ett eget pensionat.

– Trots att pandemin har påverkat mina planer så kunde jag i somras äntligen öppna pensionatet lite smått och låta hundar komma och stanna över. Eftersom detta är en del av min dröm så hoppas jag att situationen nu förbättras och att jag kan börja driva pensionatet på riktigt framåt våren, säger Ewa Lögdberg.

Powered by Labrador CMS