I december hade Hotagens station HLR-övning med dockor. De använde sig även av en app där de fick feedback på hur korrekt de jobbade. Foto från Jämtlands Räddningsförbund
I december hade Hotagens station HLR-övning med dockor. De använde sig även av en app där de fick feedback på hur korrekt de jobbade. Foto från Jämtlands Räddningsförbund

Svårast få brandmän i Föllinge

KROKOM (JT) Räddningstjänsten saknar fortfarande brandmän till stationerna i Föllinge och Änge. Så har det varit länge nu och situationen har inte förbättrats.

Publicerad

Lars Nyman är förbundschef och räddningschef på Räddningstjänsten Jämtland. Han säger:

Det handlar om förutsättningarna, det är många som arbetspendlar och då blir det svårt med inställelsetiderna. De blir för långa, helt enkelt. Allra värst är det för stationen i Föllinge. Vi har prövat med att kontakta företag och annat för att förbättra situationen och innan pandemin ordnade vi exempelvis prova på-kvällar för kvinnor.

Änges och Föllinges stationer har varsin räddningsstyrka med fyra personal, som har beredskap dygnet runt, året om. I Föllinge var antal räddningsinsatser år 2020 23 stycken och antalet sjukvårdsinsatser 7 stycken. I Änge var antalet räddningsinsatser samma år 17 stycken och antalet sjukvårdsinsatser 3.

Räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) rycker ut vid bränder, trafikolyckor, vattenlivräddning, djurlivräddning, hjärtstopp och andra sjukvårdsfall. Personalbemanningen är i och för sig ett riksbekymmer och man räknar också med en 10% omsättning bland personalen, förklarar Lars Nyman. Han berättar det under hösten utbildades nya RiB:are för länet.

E
n av dem,
Lisa Göstasdotter har börjat på stationen i Krokom. Inom Krokoms kommungränser finns det sex brandstationer: Krokom, Änge, Föllinge, Nälden, Trångsviken och Hotagen.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS