Cirkeln sluten, Erika har sålt gården i Särvsjö och flyttat hem. Där har pappa Per-Martin köttdjur och Erika har idag 15 kor.
Cirkeln sluten, Erika har sålt gården i Särvsjö och flyttat hem. Där har pappa Per-Martin köttdjur och Erika har idag 15 kor.

Fjällbonden Erika har flyttat hem på riktigt – sätter punkig ost på bordet

Hon är punktjejen från Härjedalen som tröttnade på livet i Paris. Nu har mejeristen Erika Enckel återvänt till Medskogen.

Publicerad

Från Paris, till Funäsdalen och Bruksvallarna och sedan en egen gård i Särvsjö. Men nu är Erika Enckel tillbaka i Medskogen. — Nu har jag flyttat hem på riktigt.

I Paris hade hon ett eget litet företag tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Paret designade och tillverkade bälten, väskor och andra accessoarer med punkstil i fokus. Efter fyra år fick det vara nog tyckte Erika och bröt med både Paris och pojkvän. Med orden "nu flyttar jag hem och blir bonde" packade hon ihop sina prylar. — Paris var för mig ocentralt och långt ifrån verkligheten. Nej, jag ville hem Hon växte upp i Medskogen och har sedan liten levt med den härjedalska bondekulturen. Väl hemma sökte hon sig till Eldrimmer och när hon stod där med ostmassan mellan fingrarna förstod hon på allvar vad hon ville jobba med. Mathantverkare, mejerist och bonde. Under den ettåriga utbildningen köpte hon sin första kviga, sedan blev det fler kor. Men gården i Medskogen hade inget mejeri så hon tog med sig sina kossor, hyrde in dem i Funäsdalen och började samarbeta med Alf Wagenius som driver Fjellost i Bruksvallarna. Ett riktigt mejeri och jobba med en nestor som kan allt om ostar. — Alf har betytt mycket för mig, men det blev jobbigt att ha korna i Funäsdalen och mejeriet i Bruksvallarna. När sedan en getgård med mejeri blev till salu i Särvsjö blev det flytt igen. Mitt i vintern drog kor och Erika över fjällen till den lilla byn. Köpet av gård och flytt skulle göra allt mycket lugnare.

— Tyvärr alldeles för lugnt, jag saknade folk och vänner, samtidigt som jag fattade att det inte går att jobba ensam. Tiden räcker inte till, säger Erika.

Nu är cirkeln sluten, hon har sålt gården i Särvsjö och flyttat hem. Där har pappa Per-Martin 30 köttdjur och Erika har idag 15 djur. Numera är det åter mjölkproduktion på gården. — Jag förädlar all mjölk själv, och jag hoppas kunna bygga upp ett mejeri med butik här i byn. Ritningar är klara. Hon säger att hon hitta hem på riktigt och hoppas och tror att lilla Medskogen, med tolv fasta invånare, kommer att leva upp. Hon berättar att tre av hennes ungdomskompisar håller på att bygga för att flytta tillbaka till byn. Erika har en dröm att Medskogen ska kunna producera så mycket som möjligt och kanske bli en genuin matby med allt producerat här. Hennes ostar levereras till restauranger och butiker och dels säljs på gården. Ostarnas namn som 800 grader, Ebba Grön och Fjöspunk, visar att punken fortfarande lever hos Erika.

— Tyvärr hinner jag inte med att ha alla ostar i lager. Hon tillhör en försvinnande liten grupp mjölkbönder i Härjedalen. Idag finns det bara en mjölkproducent kvar i landskapet som levererar till Arla. Familjen Sundeberg i Hede. Erikas föräldrar slutade med mjölkkor för drygt 20 år sedan.

— Vi hade 32 mjölkkor, med det var långt ifrån lönsamt säger, pappa Per-Martin.

Cirkel är sluten, nu är det åter riktiga mjölkkor på gården. – Farmor Karin ler nog i himlen när det kommit mjölkkor på gården igen, säger Erika.

Powered by Labrador CMS