Oscar Herlitz, sportfiskare, är orolig över bland annat farorna med lösa tampar som slitit sig från Vattudalens Fisk AB. De kan orsaka tvärnitar och motorhaveri. Här fiskar han upp en lina som han bedömer vara cirka tio meter lång. Tack vare sol och vindstilla upptäckte Oscar tampen i tid.

Fiskodling i Vattudalen orsakar missnöje - boenden och fritidsfiskare anmäler risker förenade med livsfara

STRÖMSUND (JT) Fiskodlingen i Ströms Vattudal är Sveriges största och rör upp många känslor. Slitna tampar som orsakar tvärstopp för förbipasserande båtar och saknade markeringspinnar och -lampor är några av bekymren som skapar missnöje hos fritidsfiskare och närboende. Både Länsstyrelsen och fiskodlingen själva har överklagat Mark- och miljödomstolens beslut om odlingens fortsatta existens – men av olika orsaker.

Publicerad Senast uppdaterad

Håkan Carlsson startade Facebookgruppen Rädda Ströms Vattudal för att han ville att det skulle finnas någon som protesterade mot Vattudalens Fisk AB. Sedan 2009 odlar företaget 3200 ton regnbågslax och röding i kassarna som ligger i Linjeviken i närheten av Gärdnäs och i Postviken utanför Äspnäs. Håkan Carlsson är trollingfiskare och ansåg att en utökning av odlingen, vilket företaget har ansökt om, fått avslag för och överklagat, inte vore bra för sjön. Håkan oroar sig både för vattenkvaliteten men också för sin och andras säkerhet.

– Det är livsfarligt att passera odlingarna på grund av att det är tampar som ligger och flyter i vattnet. Det blir tvärstopp om man kommer och kör båt. Det är skit i vattnet och om det är spegelblankt och varmt luktar det satan när man passerar. Det är precis som att det går ett avlopp rätt ut i sjön, framför allt vid nedre delen, menar Håkan.

För två år sedan körde Håkan sin båt vid byn Strand strax utanför Strömsund, cirka 1,5 mil nedanför den södra delen av fiskodlingen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS