Anders Bryntesson från Rossöns samhälls- och företagarförening är en av förkämparna för fiber i Rossön. Han känner sig sviken av Zpyke som är skyldiga stora summor för vite, personalboende och löner.
Anders Bryntesson från Rossöns samhälls- och företagarförening är en av förkämparna för fiber i Rossön. Han känner sig sviken av Zpyke som är skyldiga stora summor för vite, personalboende och löner.

Fiber i Rossön drar ut på tiden – fiberföretaget skyldiga miljonbelopp

ROSSÖN (JT) I december 2020 gav Strömsunds kommun bolaget Zpyke AB uppdraget att gräva fiber i Rossön för 4,5 miljoner kronor. Men än har inga hushåll blivit uppkopplade och bolaget är skyldiga stora summor för bland annat outbetalda löner och personalboende. – Zpyke har misskött sitt uppdrag, säger Anders Bryntesson från Rossöns samhälls- och företagarförening.

Publicerad

I Rossön är det företaget Zpyke AB som har upphandlat med Strömsunds kommun om att gräva fiber i Rossön. Det har inkommit 132 intresseanmälningar, men hittills har inget hushåll blivit uppkopplat. Zpyke ligger inte bara efter i tidsschemat, bolaget är skyldiga stora summor pengar bland annat i outbetalda löner till underentreprenören samt till RSMH i Backe för personalboende. Enligt avtalet med Strömsunds kommun får Zpyke betalt först när hushållens fibertillgång är klar att användas.

– Egentligen skulle allt ha varit klart för länge sen. Bolaget har inte haft pengar rullande under projektet, det är det problemen bottnar i. Vi som underentreprenör har krigat för att Rossöborna ska få fiber, det är vi som har funnits på plats och fått ta kritiken. Tillslut har vi fått säga som det är. Det är så dåligt skött och nästan varit konkurshotat, säger Lars Borgh, underentreprenör åt Zpyke.

Enligt Lars Borgh skulle arbetet ha varit klart i oktober. På grund av tjälen tar nu grävandet dubbelt så lång tid och kommer kosta mer pengar. Under tiden har Zpyke inte kunnat betala en hel del fakturor, vilket har gjort att Lars och hans anställda, mellan fyra och sex stycken, saknar lön för flera månader.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS