2019 anordnades MusikRUM i Västerås men i år kommer festivalen till Östersund.
2019 anordnades MusikRUM i Västerås men i år kommer festivalen till Östersund.

Musikfestival för ungdomar kommer till Östersund

ÖSTERSUND (JT) I oktober kommer musikfestivalen MusikRUM till Östersund. Vanligtvis hålls den i Västerås men kommer på grund av pandemin i år hållas på 16 orter. Däribland Östersund.

Publicerad
Hanna Fred Ekman, projektsamordnare vill att fler barn och ungdomar ska kunna delta i musikfestivalen MusikRUM.
Hanna Fred Ekman, projektsamordnare vill att fler barn och ungdomar ska kunna delta i musikfestivalen MusikRUM.

I fjol ställdes festivalen in men i och med att pandemirestriktionerna börjar släppa kände Hanna Fred Ekman, projektsamordnare att det var dags att göra festivalen tillgänglig för barn och ungdomar över hela Sverige.

– Det handlar om att alla ungdomar ska ha samma förutsättningar var man än bor och det har funnits svårigheter för de barn och ungdomar som bor i norr att ta sig ner till Västerås. Sedan dök pandemin upp och vi ställde in förra året och då kände vi att vi kanske skulle passa på med den här satsningen i år, säger Hanna Fred Ekman.

Hanna säger att festivalen är unik då den skapas gemensamt av alla som deltar. Det är barnen och ungdomarna själva som står för alla framträdanden och spelningar. Festivalen består av ett antal workshops och ett större projekt där alla barn och ungdomar ska spela in Linnea Henrikssons låt Alice. Hanna Fred Ekman säger att det kommer finnas notblad i olika svårighetsgrader så att unga musiker på olika nivåer av spelande ska kunna delta.

– Det finns plats för vilka musiker och dansare som helst. Även danskoreografin finns i två svårighetsgrader, säger hon.

Inspelningarna från de 16 orterna kommer klippas ihop och kulminera i en musikvideo som släpps på RUMs hemsida och Youtubekanal.

– Det är så roligt att Linnea Henriksson ville gå med och vara en del av det här. Hennes stämma kommer läggas på i mixen. Det ska bli jätteroligt att se var det landar. Det kommer ligga stort ansvar på dirigenten så att det ska gå att klippa ihop bra, säger Hanna Fred Ekman.

Ännu är inte lokaler bestämda men det kommer dyka upp på MusikRUMs hemsida så snart det är bestämt.

Powered by Labrador CMS