Håll hån, hat och mobbning utanför politiken

Som många kanske sett i tidningarna blev jag fult påhoppad under en debatt i Krokoms kommunfullmäktige. En åhörare från ett annat parti glömde mikrofonen på när han bestämde sig för att fälla en nedsättande kommentar om mitt yttre. Fullkomligt oacceptabelt och även fast jag har fått en ursäkt, finns skadan ändå kvar. Frågan som jag inte kan sluta tänka på är hur många gånger nedsättande kommentarer fällts om politiska motståndare, bakom skyddet av en avstängd mikrofon?

Det är ingen överraskning att den kommentar som fälldes rörde mitt utseende, det är tyvärr så det är att vara kvinna. Ditt utseende ska stötas och blötas. Men hur någon tycker att jag ser ut, är totalt irrelevant för mitt politiska arbete och för den roll jag har som gruppledare för mitt parti i kommunen. Det är svårt att tänka sig att en liknande kommentar skulle ha fällts av en kvinna, riktat mot en man. 

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Vi arbetar hårt, inte bara för alla kvinnor i Sverige genom vår politik för att skapa ökad jämställdhet, utan även internt. Den här händelsen har visat att fler partier borde ta efter det arbetet. Utbilda era partipolitiska män i att avstå från att använda härskartekniker när de debatterar mot en kvinna. Och var noga med att säga ifrån så fort ni hör en partikamrat uttrycka sig på ett sätt som inte är okej! 

Nästa år är det valår. Det kommer antagligen bli en stormig valrörelse. Det kommer debatteras, kivas och ifrågasättas. Men det måste göras på ett respektfullt sätt. Därför vill jag nu uppmana alla partipolitiskt aktiva, vare sig ni har ett förtroendeuppdrag idag eller ej, att börja tänka på hur ni uttrycker er mot varandra. Vill vi kunna försäkra oss en tillväxt av politiker, vilket är ett måste för vår demokrati, behöver vi bete oss någorlunda schysst mot varandra.  

Jag är inte den som tystas av en elak kommentar. Men nästa gång kanske kommentaren gör att en kvinna lämnar politiken. Så kan vi inte ha det. Kritisera era motståndare för den politik de för. Men låt hån, hat och mobbande kommentarer stanna utanför våra politiska arenor.  

Marie Svensson, gruppledare Vänsterpartiet Krokom 

Powered by Labrador CMS