Urban Ångnell, färjeman på Håkanstaleden säger att den äldre ersättningsfärjan Hymer inte kan hålla tidtabellen.
Urban Ångnell, färjeman på Håkanstaleden säger att den äldre ersättningsfärjan Hymer inte kan hålla tidtabellen.

Håkanstafärjans avgångar halveras under augusti

ÖSTERSUND (JT) På grund av att färjan Skidbladner ska på varv för underhåll kommer Håkanstaleden endast gå på heltimmar under augusti. Skidbladner ersätts av Hymer, som inte klarar att hålla den ordinarie tidtabellen.

Publicerad

Urban Ångnell är färjeman på Håkanstaleden och säger att anledningen till halveringen av avgångstider har att göra med den gamla färjan Hymer som agerar ersättare till Skidbladner.

– Har vi tur hade vi kunnat hålla ordinarie tider men om det blåser det minsta tappar vi en minut här och en minut där. Därför kommer vi bara köra på heltimmar. Vi hade behövt köra full gas hela tiden för att hålla tiderna och det är en äldre färja så det finns ett säkerhetstänk där också, säger Urban Ångnell.

Ersättningsfärjan Hymer är lika stor som Fröja, som trafikerar Isöleden, och Urban Ångnell säger att det är svårt att spekulera i huruvida Hymer kommer kunna hantera det ökade trycket på bilar de halverade avgångstiderna skulle kunna innebära.

– Det är så olika det där. Det kommer ju olika mycket folk så det är jättesvårt att säga men Hymer har samma kapacitet som FröjaIsön, säger Urban Ångnell.

Hur lång tid renoveringen av Skidbladner kommer ta går i nuläget inte att säga men augusti månad ut är Skidbladner tänkt att ligga på varv. Under måndagen togs Skidbladner ur vattnet och ersattes av Hymer.

Skidbladner ersattes av Hymer under måndagen.
Skidbladner ersattes av Hymer under måndagen.
Powered by Labrador CMS