Småhusägare i länet investerade 130 miljoner i grön teknik LÄNET (JT) 1500 småhusägare fick under år 2023 skattereduktion för installation av grön teknik.
Höga halter av miljögift från brandskum i djur på Frösön ÖSTERSUND (JT) Enligt en unik och färsk studie från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) är det mycket höga halter av PFAS i skogssork på Frösön. Även rådjurskött har testats, men där låg det under EU:s gränsvärden.
Miljöarbetet rankat – men kommuner tycker enkäter tar tid och resurser LÄNET (JT) Tidningen Aktuell Hållbarhet skickar varje år ut en enkät för en kommunrankning och utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun. Av länets åtta kommuner har fem klättrat på listan, resten fallit. Alla åtta har dock inte svarat på enkäten men det finns orsaker till det.
Jämtvind överklagar vindkraftsbeslut ÖSTERSUND (JT) Miljöprövningsdelegationen i Västernorrland säger nej till etableringen av vindkraftverk utanför Kälarne. –Vi kommer att överklaga beslutet, säger Anders Strömblad, vd för Jämtvind som projekterat parken.
Vill satsa 25 miljoner kronor på vätgas BRUNFLO (JT) En tankstation för 25 miljoner kronor och en produktionsanläggning för vätgas. Det vill Eric Petersson som driver Gulfmacken i Brunflo förverkliga.
Inget beslut om återvinning i Härjedalen - fortsatt utredning HÄRJEDALEN (JT) Upprustning av alla återvinningsstationer eller nedläggning av tre, det var valet kommunstyrelsen stod inför men i stället ska situationen utredas ytterligare.
Stort landområde på Frösön kan bli naturreservat FRÖSÖN (JT) En utredning har landat i ett förslag om att skydda ett 140 hektar stort område med höga naturvärden på Östberget.
Ottfjällets förskola första utsläppsfria byggarbetsplatsen i EU ÖSTERSUND (JT) I ett banbrytande projekt samarbetar kommunen med andra aktörer för att bygga förskolan i Torvalla med eldrivna maskiner.
Var tog Krokomssvanarna vägen? KROKOM (JT) Svanarna inplanterades 1935 och de blev snart ett säkert vårtecken. Men i år har endast enstaka svanar synts till och Leif Tjernström som följt dem sedan barndomen undrar vad som hänt.
Kraftig ökning av återvinning i länet LÄNET (JT) Under de senaste fem åren har länsborna samlat in drygt 45 000 ton till återvinning, vilket innebär en ökning med 20 procent sedan 2018.
Strömsundselever till SM-final i fågelholkstävling STRÖMSUND (JT) En gymnasieklass finns bland de 15 finalisterna i Naturskyddsföreningens årligen återkommande tävling SM i fågelholk.
300 parkeringsplatser ska bort utan medborgardialog ÖSTERSUND (JT) Det anses för dyrt och tidsödande att höra vad medborgarna tycker och vetenskapen stöder ändå uppfattningen att färre parkeringar minskar trafiken.
Avspärrningar i Lövlunda vid provtagning efter föroreningar ÖSTERSUND (JT) Ett område i Rannåsens naturreservat utreds nu för att se hur mycket föroreningar som finns kvar efter en soptipp.
Ragunda kommun utreds för miljöbrott – avloppsvatten kan ha runnit ut i Indalsälven BISPGÅRDEN (JT) Ragunda kommun har under tiotals år misskött sina slamdammar. Det tvingade fram en akut tömning av avloppsvatten tidigare i höst. Nu har polisen inlett en utredning om miljöbrott.
Fossila föroreningar dödar människor ÖSTERSUND (JT) Varje år dödas tio miljoner människor på jorden till följd av fossila föroreningar. Läget är dystert på planeten menar forskaren och föreläsaren Erik Huss.
Ope IF:s juniorer plockar skräp - bra för miljön och laget TORVALLA (JT) Genom ett samarbete mellan organisationen Städa Sverige, Ica och olika idrottsföreningar har under lördagen genomförts tre städuppdrag. JT hälsade på ungdomar från Ope IF som städade ett område i Torvalla.
Centraloperation vid Region JH får årets miljöpris LÄNET (JT) På årets klimatseminarium i Östersund presenterades årets mottagare av Östersunds miljöpris som är Region Jämtland Härjedalen för dess återvinning av narkosgaser.
Vågen Zero Vaste drar in på butiken i Östersund - samarbetar med ICA ÖSTERSUND (JT) Efter drygt två år som liten butik i centrala staden kommer de nu att sälja sina produkter i större butiker. Trion bakom företaget fortsätter att satsa på ekologiska och hållbara matvaror samt hem- och hygienartiklar.
Utpekad plats för kretsloppspark i Östersund ÖSTERSUND (JT) Kommunen har tittat på 19 olika platser för en kretsloppspark och fastnat för skogsområdet mellan Östersunds arena och Östersunds solcellspark.
Överfull batteriholk riskerar kemikalier i marken MYRVIKEN (JT) Fulla returstationer är ett stort irritationsmoment bland de som försöker sköta sin återvinning. Plast och papp på marken runt stationerna är illa nog men batterier som ligger öppet på mark kan snabbt avge farliga kemikalier genom läckage.
Sämre ungskogar i norr och inlandet enligt satellitbilder LÄNET (JT) En analys av Skogsstyrelsen visar att ungskogarna blir sämre ju längre norrut man kommer i den norra delen av Sverige. Orsaken är främst skadesvampar och betande älgar. Nu lanseras utbildning för att vända utvecklingen.
Ny återvinningscentral med kretsloppspark föreslås i Östersund ÖSTERSUND (JT) Den nuvarande återvinningscentralen i Odenskog föreslås ersättas med en större och mer modern. Det framgår av en rapport som utarbetats under det senaste året.
Avfallsregister för företagare KROKOM (JT) Jämtlands Tidning har nyligen berättat om Miljödepartementets förslag om en mer fastighetsnära förpackningsinsamling och vad den kan föra med sig för Krokoms del. Alla verksamheter som hanterar farligt avfall måste nu rapportera in antecknade uppgifter om detta till ett nationellt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
Isen har lagt sig på Storsjön LÄNET (JT) Även i år har isläggningen för Storsjöflaket inträffat relativt sent, den 26 december.
Mörka returstationer skrämmer användare – Trafikverket vägrar lysa upp stationer ÅRE/BERG (JT) De flesta återvinningsstationerna har ingen belysning vilket innebär att de ligger i mörker tidigt denna årstid. Många röster har höjts att det känns obehagligt att besöka stationerna, dessutom är det svårt att se om man lägger allt i rätt container.